Nordmann

jazz
wo25.02.15

PROGRESSIEVE JAZZ ROCK

Hoewel gitarist Edmund Lauret (Zahir Collective, Malayka) opgroeide in Newcastle en bassist Dries Geusens (Maerba, SH.TG.N) in Overpelt, werd de groep Nordmann gesmeed in Gent. De muzikanten kennen elkaar van op het conservatorium en van jamsessies in de Gentse jazzcafés. Samen met Elias Devoldere (ONs, BYJO) en Matthias De Craene (Manngold de Cobre, FES) zijn het stuk voor stuk beroepsmuzikanten met elk een zeer typerende sound.

Nordmann brengt in hoofdzaak avant-gardejazz, maar ze draaien daar met enthousiasme rockinvloeden en soundscapes door. Dat leidt tot een zeer gesmaakt recept. Het bewijs daarvan is hun succes op HUMO’s Rock Rally van 2014, waar ze na een spannende finale op de tweede plaats eindigden en de publieksprijs wegkaapten. En daar houdt hun erelijst niet op: in 2012, het jaar van hun oprichting, wonnen ze al de Muziekmozaïek Award en een jaar later de Storm! Contest.

Nu is het uitkijken naar de opnames van hun debuutalbum, waarmee ze vanaf 2015 op tournee trekken. Nummers als ‘Aile Kasaba Slagerij’ zijn meanderende meesterwerkjes, waarbij repetitieve en aanstekelijke riffs worden doorkruist door fladderende saxofoonstoten. Het geheel wordt ondersteund door een soms onverbiddelijk pompende, dan weer lichtvoetige ritmesectie. “Denk jazz, maar doe daar een goede scheut rock bij. Denk Morphine, maar dan zonder Mark Sandman. Wat ze deden was een mokerslag uitdelen waar de jury niet naast kon. Virtuoos, dynamisch en wulps!” (Da Music over hun deelname aan Humo’s RockRally)

Matthias De Craene (tenorsax), Edmund Lauret (gitaar), Dries Geusens (bas) en Elias Devoldere (drums)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?