Matan Porat (Piano)

klassiek
za24.10.15

ONSTUIMIGHEID TROEF

Met pianogrootheden Maria João Pires en Daniel Barenboim als fan heeft de Israëlische pianist Matan Porat het helemaal voor elkaar. Maar dat is geen reden om op zijn lauweren te rusten. Met Ives’ Concord Sonata en Schumanns Humoreske kiest hij resoluut voor een onstuimig en virtuoos programma.

De Concord Sonate van Charles Ives is een van de hoekstenen van de vroege 20ste-eeuwse pianoliteratuur. In die periode liet de componist zich inspireren door het transcendentalisme, dat de kracht van het vrije individu benadrukt. Vanuit die vrijheid ging hij het genre met een flinke dosis experiment te lijf.

Via talrijke citaten brengt Ives ook hulde aan die andere grote sonatevernieuwer: Ludwig van Beethoven. De muziek van Schumann klinkt dan wel een pak vriendelijker dan die van zijn Amerikaanse collega, met Humoreske schreef hij misschien wel een van zijn grilligste werken.

Bruuske afwisselingen in snelheid en dynamiek katapulteren de luisteraar door een veelheid aan stemmingen. Alles samen goed voor een ongetwijfeld hartstochtelijke avond.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?