Marockin' Brass feat. Byron Wallen

jazz
wo18.12.13

MAROCKIN' BRASS FEAT BYRON WALLEN

Marockin’ Brass, op zich al een geslaagde kruisbestuiving van Belgische en Marokkaanse musici gaat steeds op zoek naar nieuwe, internationale uitwisselingen. Voor dit concert is de Britse trompettist Byron Wallen de ‘special guest’.

Tijdens een eerste ontmoeting tussen Luc Mishalle en Byron Wallen (Klinkende Munt, Brussel 2005) werd snel duidelijk dat beide muzikanten een bijzondere interesse hebben voor traditionele sufimuziek en meer bepaald voor de integratie ervan binnen een jazzcontext. Wat hun schrijfstijl betreft hebben ze beiden affiniteit voor verglijdende ritmische patronen, schijnbaar simpele melodieën, complexe en vervlochten structuren...

Alle reden dus om artistieke ideeën en werk uit te wisselen. En zo werd een eerste samenwerking geboren, waarin ze vorm geven aan die gemeenschappelijke interesse.

Beide musici schrijven materiaal dat door een indrukwekkende internationale cast aan topspelers wordt uitgevoerd. De klankkleuren laveren tussen fluiten en imposante baslijnen door tuba en bassaxofoon. Er zijn snerpende melodielijnen op 2 trompetten en sopraansax, maar ook een portie exotica met schelphoorns, bombarde en de trance-verwekkende klank van de sentir, het rauwe bambara gezang en de daarbij horende traditionele gnaoua dansen.

Tenslotte is er de ritmesectie met haar dito brede klankspectrum: drums voortgestuwd door krakeb, in dialoog met de meer subtiele bendir en de ongerepte massieve klank van de tbel. Je kan je verwachten aan gelaagde soundscapes, vraag-en antwoordstructuren en een veelheid aan akoestische timbres.

Byron Wallen (trompet, fluit, compositie) - Luc Mishalle (sopraan- & tenorsaxofoon, bombarde, compositie) Jean-Paul Estiévenart (tromet, bugel) - Pascal Rousseau (tuba) - Driss Filali (krakeb, tbel, backing vocals) - Rida Stitou (sentir, krakeb, lead vocals) - Badr Derras (bendir, krakeb, vocals) - Tom Skinner (drums)

Coproductie Met-x en JazzLab Series

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?