Marjan van Rompay Group / Sonic Boom: Uri Caine & Han Bennink (double bill)

jazz
do26.09.13

MARJAN VAN ROMPAY GROUP / SONIC BOOM: URI CAINE – HAN BENNINK: DOUBLE BILL

openingsavond 20 jaar JazzLab Series

MARJAN VAN ROMPAY GROUP

"Een bescheiden titel voor een plaat die op je bovenste plank verdient te staan”, aldus een enthousiaste Jef Neve, nadat hij de debuutplaat ‘Silhouette’ hoorde van de leerling die hij een tijdje uit het oog verloren was.

Meisjes die voor de saxofoon vallen en het nachtelijke jazzcircuit induiken, zijn op één hand te tellen. Marjan Van Rompay is één van hen. Op haar tiende koos ze resoluut voor de saxofoon, het instrument dat haar spontaan naar de jazz leidde.

De muzikanten waarmee Marjan Van Rompay zich omringt, zijn niet de minste. Bram Weijters kennen we van Dez Mona en Hamster Axis of the one-click panther (op tournee met JazzLab Series in 2009). Ook Janos Bruneel, winnaar van de Sabamprijs Jong Talent 2011, tourde toen mee. Drummer Toon Van Dionant maakt dit selecte gezelschap compleet.

De composities van Marjan lijken Janos, Bram, Dieter en Toon op het lijf geschreven: door de vele improvisaties heen heeft elk individu de vrijheid om de muziek te beïnvloeden. De alertheid die ze hiervoor ten toon spreiden garandeert een intense en spannende muzikale ervaring.

Op haar achttiende trok Van Rompay naar het conservatroium, eerst naar Den Haag, dan Antwerpen. Sinds de beginjaren van haar muzikale studies componeert zij zelf muziek, die ze al in verschillende formaties speelde. De ambitie om een eigen band te leiden werd steeds sterker.

Een week nadat zij afstudeerde als jazzsaxofonist, nam zij haar eerste album op: ‘Silhouette’ (release voorjaar 2013, in eigen beheer, op een gloednieuw eigen label: Echos). Een cd vol eigen composities en eigen arrangementen. Het werd zo’n overtuigend debuut dat Jef Neve voor deze plaat een jubelende hoestekst schreef.

“Wat de Vlaamse altsaxofoniste Marjan Van Rompay laat horen, is uitermate verbazingwekkend, vertoont gedegen vakmanschap, zet geen moment aan tot verveling en roept herinneringen op aan memorabele albums van Amerikaanse jazzhelden uit de jaren vijftig en zestig.” (Jazzenzo, 24 januari 2013)

Marjan Van Rompay altsaxofoon

Bram Weijters piano

Janos Bruneel contrabas

Toon Van Dionant drums

SONIC BOOM: URI CAINE – HAN BENNINK

Pianist Uri Caine is bij het bredere publiek vooral gekend door zijn spitse bewerkingen van klassiekers als Malher, Mozart, Bach en Beethoven. Getuige de mooie reeks op het Winter&Winter label.

Caine werd opgeleid als klassiek pianist en kreeg zelfs les van een van de grootste Amerikaanse componisten ooit, George Crumb. Hij verhuisde naar New York om er ondergedompeld te worden in de rijke muziek scene en werkte samen met John Zorn, Dave Douglas, Pat Martino en veel anderen.

Door zijn technisch vernuft en zijn brede muzikale ervaring en kennis kan hij de meest waanzinnige muziek uit een piano toveren.

Als het over toveren gaat is Han Bennink zijn perfecte evenknie. De drummer die onlangs in Nederland werd geridderd, en met alle andere mogelijke onderscheidingen werd bedacht is het eeuwige kind aan de drums. Ook al heeft hij tonnen ervaringen en speelde hij met iedereen die naam heeft in de jazz (van Johnny Griffin tot John Zorn zeg maar), het lijkt alsof hij voor de eerste keer aan zijn drumstel zit. Verwonderd over iedere slag, zichtbaar genietend van alles wat op hem afkomt.

De eerste cd van dit tot de verbeelding sprekende duo werd overal met superlatieven onthaald. Een concert van Caine en Bennink kan alleen maar feest zijn. Zorg dat je erbij bent.

i.s.m. 20 jaar JazzLab Series

In september 2013 is het exact 20 jaar geleden dat JazzLab Series voor het eerst een tournee organiseerde. Sindsdien weerklinkt met vaste regelmaat in heel Vlaanderen (en ver daarbuiten) Belgische jazz in de beste omstandigheden, dankzij een netwerk van partners die zich onvermoeibaar blijven inzetten. Voor dit jubilee zet JazzLab Series de rijkdom van de jazzscène extra in de verf met 20 concerten op 20 locaties, met zowel jong als gevestigd talent.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?