Madensuyu

pop / rock / song
vr29.11.13

Pieterjan Vervondel en Stijn De Gezelle richtten als tiener Madensuyu op. De drijvende kracht erachter waren ruwe emoties, de constante strijd om tegelijk kwetsbaar en compromisloos te zijn. Zoveel jaar later zijn ze nog steeds loyaal tegenover deze waarden. Dit bewijst in elk geval hun nieuwe plaat ‘Stabat Mater’ (2013).

De middeleeuwse hymne Stabat Mater gaat over het verlies van een kind. Over hoe verwoestend dat is voor een moeder. Het is een hymne die componisten sinds de middeleeuwen bezig houdt en al op muziek gezet werd door klassieke componisten als Pergolesi, Vivaldi en Pärt. Nu ook door Madensuyu. Zo halen ze ‘Stabat Mater’ uit de klassieke traditie en maken ze er hun eigen muzikale taal van. In pure rock stijl.

Thema’s als woede, verlies en verdriet zijn altijd aanwezig geweest in de muziek van Madensuyu. ‘Stabat Mater’ van Madensuyu houdt wel een hoopvolle boodschap die hommage brengt aan alle moeders van vorige, huidige en toekomstige generaties. Een tweede thema op ‘Stabat Mater’ is de dialoog tussen het goddelijke en het ongrijpbare aan de ene kant, en het aardse, het sterfelijke aan de andere kant.

Het duurde drie jaar vooral ‘Stabat Mater’ er volledig stond en opgenomen werd. Zoals altijd, is deze CD is weer echt art work waar ze een tactiel element aan toevoegen. Voor ‘Stabat Mater’ kozen ze voor hout als toegevoegde component, een verwijzing naar het kruis dat verlies symboliseert in de oorspronkelijke hymne.

SUPPORT: TUGRUL EN HASAN

Als voorprogramma bij de releaseshows van Stabat Mater koos Madensuyu voor een beproefde Turkse duobezetting.

Tugrul Yücesan (baglama/zuma) en Hasan Tirpan (davul) bewezen bij de releaseshow van "A Field Between" (datum) één van de meest opzwepende voorprogramma’s te zijn dat een publiek kan voorgeschoteld krijgen.

Kindamusic schreef hierover: “Ongeacht de evidente geografische afstand tussen de roots van beide duo's, komt hun muziek duidelijk recht vanuit de onderbuik, met als doel de toehoorders op dezelfde plaats weer te treffen.”

Speciaal voor Madensuyu bereiden Tugrul en Hasan een nieuwe set voor.


Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?