Luka Bloom

pop / rock / song
za14.05.11

Luka Bloom is al sinds het het verschijnen van het drieluik Riverside (1990), the Acoustic Motorbike (1992) en Turf (1994) een graag geziene gast op de affiche van de vele festivals en concertzalen die ons land rijk is. Enkel gewapend met zijn akoestische gitaar en zijn unieke stem steekt hij elk publiek in zijn achterzak. De combinatie van een intrigerend gitaargeluid (soms klinkt het alsof er een veelvoud aan gitaristen op het podium staat) en de interessante songkeuze (boeiend eigen werk, maar ook veel zorgvuldig gekozen covers) staat al meer dan twintig jaar garant voor grootse concertavonden.

Het zal wel geen toeval zijn dat hij in de laatste jaren twee live-platen (Amsterdam en The Man is Alive) uitbracht. Onder de gloed van de warme spots en in een directe dialoog met zijn publiek bloeit Luka waarlijk open. In 2008 bracht Bloom Eleven Songs uit. Een overtuigende terugkeer naar het rauwe geluid van zijn beginjaren.

Zijn nieuwe solo-plaat, Dreams In America, ligt sinds kort in de rekken. Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van zijn doorbraakplaat Riverside nam Luka een aantal persoonlijke favorieten opnieuw op. De luisteraar mag zich verwachten aan rauwe solo-interpretaties van nummers uit zijn volledig oeuvre en enkele nieuwe nummers (onder meer zijn versie van de traditional ‘Lord Franklin’).

“Na optredens vertellen fans vaak dat ze de live-versies van mijn nummers prefereren boven de uitgebrachte plaatversies. Nu het exact twintig jaar geleden is dat wereld van de ene dag op de andere naar mij begon te luisteren, wou ik iets speciaals doen. In plaats van Riverside ter gelegenheid van zijn verjaardag gewoon opnieuw uit te brengen, vond ik het interessanter om terug te keren naar het gevoel dat ik had toen ik de nummers schreef. Zo klinkt ‘Don’t be so hard on yourself’ -ontdaan van alle toeters en bellen- anders dan de versie die we van Salty Heaven kennen, veel dichter bij de essentie van de song.”

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?