Lisa Germano, A Hawk and a Hacksaw

pop / rock / song
di09.04.13

Het lijken tegenovergestelde universums, de ingetogen muziek van Lisa Germano en de uitbundige songs van A Hawk and a Hacksaw, en toch zijn ze met elkaar verbonden. Niet enkel doordat beiden een verse cd in de rekken hebben liggen, maar ook via de figuur van Michael Gira van Swans - hij is een onvoorwaardelijke fan van Germano én A Hawk and a Hacksaw.

En er is meer, ook muzikaal vullen beiden elkaar aan. De melancholische muziek van Lisa Germano is tegelijk hoopvol en de schijnbaar vrolijke liedjes van A Hawk and a Hacksaw hebben ook hun intrieste kant zoals dat vaak bij Balkanmuziek het geval is – begrafenissen worden opgeluisterd met dansante ritmes.

LISA GERMANO [NO ELEPHANTS]

Lisa Germano behoort tot de categorie songschrijvers die het met de genen hebben meegekregen. Een koppige muzikante die tijdens haar rijkgevulde en boeiende carrière tegen veel schenen stampte om toch haar eigen ding te kunnen doen.

Germano is telg van een muzikale familie. Ze leerde viool en piano en schreef op haar zevende al een kleine opera. Na omzwervingen als muzikante bij onder anderen Simple Minds en Indigo Girls, begon ze in 1990 aan een solocarrière. Met de cd Geek The Girl (4AD) zette ze zich meteen op de kaart. Er volgden nog een aantal cd’s die het bij de muziekpers heel goed deden.

Het stug vasthouden aan haar eigen integriteit maakte dat het soms stevig botste met de muziekindustrie. In 1998 hield Lisa Germano het voor bekeken en trok ze zich terug in een boekenwinkel. Songschrijven is echter niet iets wat je zomaar van je kan afzetten. De nummers stapelden zich op en vier jaar later belandde Germano van tussen de boeken opnieuw voor de microfoon. Michael Gira van de Swans nam haar onder de arm en releaste oud en nieuw materiaal op zijn Young God Records.

‘No Elephants’ is Germano’s nieuwe plaat en volgt Magic Neighbor op die reeds van 2009 dateert. Lisa Germano maakt mooie muziek en heeft een prachtige doorleefde stem, ook al bezingt ze de eerder donkere kant van het leven. Ze laat in haar hoofd kijken en spreidt haar zielenroerselen over je uit. Pitchfork kon het nummer ‘And So On’ voorbeluisteren en was enthousiast: ‘the song is an ellipses, a gorgeous and weightless melody that hovers somewhere between heartbroken and hopefull”.

A HAWK AND A HACKSAW [YOU HAVE GONE TO THE OTHER WORLD – CD-RELEASE]

A Hawk and A Hacksaw koos voor haar nieuwe cd ‘You have already gone to the other World’om samen te werken met Deerhoof gitarist John Dieterich. Jeremy Barnes (vocal, accordeon) en Heather Trost (vocal, viool) hebben hun roots in New Mexico en hun hart verloren in Oost-Europa en Turkije. Ze plukken gretig uit de muzikale tradities van de Balkan, Hongarije, Roemenië en mengen die met mariachi en andere Mexicaanse tradities van hun geboortestreek. Een vreemdsoortige cocktail die bijzondere muziek oplevert.

De twee virtuoze muzikanten reisden vaak door Zuidoost-Europa en leefden twee jaar in Hongarije. Hun songs zijn vaak dansant maar evenzeer bezingen ze de droevere kanten van het leven.

A Hawk and A Hacksaw trad in het verleden op aan de zijde van Wilco, Calexico, Portishead, Andrew Bird and Beirut en heeft een stevige podiumreputatie. Dat bewezen ze uitvoerig op de podia van All Tomorrow’s Parties, Pitchfork festival, Roskilde en andere.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?