Lionel Beuvens Quartet / Splashgirl

jazz
di05.11.13

LIONEL BEUVENS QUARTET

Drummer Lionel Beuvens heeft lang gewacht om een ensemble te vormen onder zijn eigen naam, maar nu het zover is, solliciteert hij meteen naar de top van Europa.

De sterke persoonlijkheden van het Quartet contrasteren elkaar en zijn tegelijk complementair. En dat wordt weerspiegeld in de muziek. De groove ondersteunt de melodie en omgekeerd. De muzikanten inspireren elkaar met composities waarin vele invloeden op te merken zijn, gaande van Afrikaanse muziek, over Radioheid, Steve Coleman, Count Basie, John Coltrane tot Bach.

Lionel Beuvens woont tegenwoordig in Gent, maar is geboren in Charleroi. Met zijn heldere drumstijl en open blik speelde hij al samen met zowat elke groep die de naam jazz in België waard is. Beuvens werkte mee aan meerdere cd-opnames en speelde in een hele reeks jazzbands van niveau zoals Steven Delannoye Trio, Peter Hertmans Quartet, Fabrice Alleman Quartet, Nicolas Kummert Voices en Artet.

De lijst van muzikanten waarmee hij al de planken deelde is nog veel langer: Vaya Con Dios, Nicolas Thys, Jeroen Van Herzeele, Philippe Aerts, Michel Bisceglia, Frank Vaganée, Sal LaRocca, Jozef Dumoulin, Joachim Badenhorst... Met deze enorme bagage in zijn rugzak, stelde hij heel overdacht zijn eigen groep samen met topmuzikanten uit de diverse uithoeken van Europa.

Beuvens werd op twaalfjarige leeftijd in de academie ingewijd in de jazzmuziek door Antoine Cirri en Nathalie Loriers. Hij nam deel aan verschillende zomerstages waar hij het geluk had Billy Hart te ontmoeten. In 2004 behaalde hij het masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en trok naar het Lemmensinstituut bij Dré Pallemaerts en Pierre Van Dormael.

Lionel Beuvens (drums, compositie) - Manolo Cabras (contrabas) - Alexi Tuomarila (piano) - Kalevi Louhivuori ( trompet)

SPLASHGIRL - FIELD DAY RITUALS (NO)

Splashgirl bevindt zich in het grensgebied tussen jazz, ambient rock en eigentijds gecomponeerde muziek. Een typisch Noors gegeven.

Met ‘Field Day Rituals (NO)’ brengt Splashgirl sferische muziek zonder melig te zijn. Met prachtige soundscapes die je naar de keel grijpen.

Uncut Magazine noemde hun laatste plaat : “an instant classic. A master class in spatial awareness, dynamics and emotion.” En Jazzman schreef erover “Pressure seems set to outclass most other albums in any genre this year.” Dat werd bevestigd toen de plaat bij de beste 10 van 2012 eindigde.

i.s.m. Jazzlab Series & Les Lundis d’Hortense

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?