Linus / Laurent Blondiau & Yannick Peeters

jazz
do16.04.15

Geen context zo intiem en ontwapenend als die van een duo. Trompettist Laurent Blondiau en bassiste Yannick Peeters zijn al net zo’n opmerkelijk duo, in staat om uit te pakken met naakte schoonheid en onverhoedse spanning. Daarna blinken gitarist Ruben Machtelinckx en rietblazer Thomas Jillings – samen Linus – uit in dromerige conversaties met bedwelmend effect, hunkerend naar eenvoud en puurheid. Ze brengen twee special guests mee: de Noorse drummer Øyvind Skarbø en de Gentse gitarist Frederik Leroux.


LAURENT BLONDIAU & YANNICK PEETERS

Laurent Blondiau, leider van Mäâk en lid van talloze binnenen buitenlandse ensembles, groeide uit tot een klepper van internationaal niveau. Zijn concert met Yannick Peeters, vaste waarde van de Belgische scene, werd op het Gaume Jazz Festival 2013 bestempeld als een briljante performance. Opnieuw een bijzonder duo dat de rijkdom van de jazz in de verf zet.

Laurent Blondiau (bugel, trompet), Yannick Peeters (contrabas)


LINUS FEAT. ØYVIND SKARBØ (NO) & FREDERIK LEROUX

Na Faerge, zijn album met o.m. Hilmar Jensson en Joachim Badenhorst, is Machtelinckx er alweer met een prachtplaat. Onland bewandelt een raadselachtig parcours dat gevoelig en zoet klinkt, zonder te verglijden in behaagziek luistervoer. Linus maakt van bloedmooie en raadselachtige composities zijn handelsmerk.

Ruben Machtelinckx werd uitgenodigd om in 2015 een week te resideren in het Dommelhof (Neerpelt) en er aan een nieuw project te werken. Zo ontstond de idee om Linus aan te vullen met de Gentenaar Frederik Leroux en de Noor Øyvind Skarbø. Met de vruchten van die werkweek zullen ze een nieuw album opnemen.

In de aanloop daar naartoe kan je alvast getuigen hoe de sound van Linus versmelt met het sfeervolle gitaar- en banjospel van Leroux. Tegelijkertijd zorgt het indrukwekkende improvisatorische talent van drummer Skarbø voor een gekke twist. Indrukwekkend, want de jonge Noor is hiernaast ook bandleider van 1982 en van Bly de Blyant. Voor die laatste band verzamelde hij kleppers als Shahzad Ismaily (Marc Ribot's Ceramic Dog) en Hilmar Jensson (B.O.A.T.).

Ruben Machtelinckx (gitaar, baritongitaar, banjo, composities), Thomas Jillings (tenorsax, altklarinet, composities), Frederik Leroux (gitaar, baritongitaar, banjo), Øyvind Skarbø (drums)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?