Kris Dane / Douglas Dare

zo27.02.22

Kris Dane

De Antwerpse Brusselaar Kris Dane betovert het muzieklandschap al bijna twee decennia lang met zijn unieke composities, los van gevestigde genres. Met zijn aardse, kalmerende stem en laid-back gitaarspel creëerde hij zijn eigen universum. Zowel uit zijn teksten als melodieën spreekt een zekere poëzie die nostalgie oproept, soulvol en meeslepend.

Zijn langverwachte zevende studioalbum ziet op 15 oktober 2021 het levenslicht. 

Het is altijd gevaarlijk om vergelijkingen te maken met iconen uit de popmuziek, maar er sluimeren echo's door van Bob Dylan, Leonard Cohen en Van Morrison. Goeie invloeden, uiteraard, maar Dane dóét er iets mee.

De Morgen

Noem het indian summermuziek. Herfstig, maar toch helder. Weemoedig, maar niet zonder hoop.

De Morgen

Douglas Dare: 'Milkteeth'

De Engelse songsmid Douglas Dare keert terug met zijn derde en meest gestripte studioalbum tot nu toe. Op
Milkteeth (2020, Erased Tapes) hoor je hem zelfverzekerd en comfortabel genoeg worden met zijn eigen identiteit om te reflecteren op zowel de vreugden als de pijnen van de jeugd. Hiermee vestigt hij zich als een serieuze 21ste-eeuwse singer-songwriter met een elegant minimalistisch geluid.

Zijn op piano gebaseerde songs en spookachtige stem trokken vergelijkingen met artiesten als Thom Yorke en James Blake. Op Milkteeth wordt zijn geluid meer introspectief. Als een late night klankwereld die zowel eenzaamheid als troost oproept, met universele thema's als liefde, verlies en kindertijd.

Het belangrijkste is misschien wel dat zijn muziek een stem en een toevluchtsoord geeft aan iedereen die zich ooit ongewoon of niet op zijn plaats heeft gevoeld. Op Whelm (2014) waren dat de vrouwen in de Ierse Magdalene-gestichten, terwijl hij met Aforger (2016) zijn eigen coming out beschrijft. Milkteeth richt zich dan weer op zijn jeugdisolement. Telkens toont Dare een gracieuze eerlijkheid en een blijvende helderheid van visie in zijn eenvoudige en onderscheidende geluid.

Ik had nooit het gevoel dat ik erbij hoorde. Ik was anders, vreemd. Ik wilde dansen en zingen en me verkleden. Op een kleine boerderij op het platteland van Dorset viel dat echt op.

Douglas Dare

On his third and richest album, the English singer-songwriter probes the mysteries of childhood, family, and memory.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?