Kraakpand met o.a. Venus In Flames

vr22.11.13

De formule van Kraakpand; steek een handvol muzikanten bij elkaar in een zaal en laat ze om de beurt spelen en iets over zichzelf vertellen. Zo reis je op één avond met vier verschillende bands van het ene genre naar het andere, van de ene sfeer in de andere. Een intieme clubsetting op neusafstand van de muzikanten. Een avond waarop alle genremuurtjes gesneuveld zijn. Voer voor avonturiers dus.

LINE-UP:

VENUS IN FLAMES

Venus In Flames heeft een nieuwe plaat uit: 'Funeral Dancer'. Zanger en bezieler Jan De Campanaere, die ooit etnische kunsten studeerde aan de Universiteit van Gent, verwijst met de titel naar Afrikaanse volksdansers die de boze geesten moeten verjagen en het goede behagen.

Deze plaat is anders dan de vorige. Het is een gevarieerde popplaat geworden: nu eens bossanova, dan weer intimistisch, maar steeds ontegensprekelijk Venus In Flames.

Venus In Flames werd in 1999 opgericht en werd al snel geselecteerd voor een wedstrijd van Studio Brussel. In 2000 werden ze derde in Humo's Rock Rally. De band bestaat live o.m. uit Jan De Campenaere (zang/gitaar), Reinout Swinnen (toetsen/zang), Gert Bettens (gitaar/zang) en Regine Mosuse (drums/zang).

SEAN NOONAN 'A GAMBLER’S HAND'

Drummer Sean Noonan is één van de bedrijvigste muzikanten van downtown New York en lange tijd de drummer van één van de meeste energieke punkjazz bands The Hub. In 2006 startte hij zijn eigen projecten met o.a. gitarist Marc Ribot, 'Ornette Coleman Prime Time'-bassist Jamaladeen Tacuma en violist Mat Manieri.

Noonan komt naar Kraakpand met zijn nieuwste project ‘A Gambler’s Hand’. Een suite voor strijkkwartet en drums die evenzeer een rock- als een jazzfeel heeft en de werelden van Henry Cowell, Conlon Nancarrow en John Zorn verenigt. Van het ene moment op het andere slaat de muziek over van een rock groove naar de sfeer van Béla Bartók. De klank van de violen wordt helemaal verweven met het soms lyrische drumspel van Noonan.

A Gambler’s Hand is gebaseerd op een absurd, Beckettiaans kortverhaal van Noonan over een gokker die in een muur wordt opgesloten.

Rif Raf schreef: ‘Noonan strikes again. De drummer dirigeert een strijkkwartet met drumsticks… een soixante-neuf tussen Béla Bartók en John Zorn. Ik vraag me af wanneer deze muzikant in Vlaanderen eens een podium krijgt’.

Tijdens Kraakpand dus.

Sean Noonan: drums, componist/verteller - Adam Roszkowski: viool - Maciej Afanasjew: viool - Magda Małecka: altviool - Jan Roszkowski: cello

SCHWERVON!

Volgens New Musical Express klinkt Schwervon! net als The White Stripes, maar dan grootgebracht met de platen van hun eighties helden The Wedding Present, en minder met Blind Willie McTell. Het Amerikaanse gitaar-drums/zang koppel slaagt erin een volle sound te produceren met schitterende harmonieën. Korte songs met een eerder rauwe lo-fi feel. Het geheel doet denken aan sommige van de grootste rockbands van de voorbije 25 jaar – Sonic Youth, Pixies en Yo La Tengo.

Ze hebben reeds 4 full albums achter de kiezen, allemaal opgenomen in hun appartement in de lower east side van New York, waar ze wonen met hun kat Gummo. Schwervon! tourde onder andere met Belle and Sebastian, Vampire Weekend, en The Vaselines.

LODE VERCAMPT

Lode Vercampt is een virtuoze en begeesterde improvisator. Tijdens Kraakpand speelt hij vrijelijk op cello met Bach in het achterhoofd.

Vercampt heeft een stevig palmares. Op zijn negende was hij al laureaat van een muziekwedstrijd. Na zijn conservatorium speelde hij als cellist bij verschillende topensembles als Il Novecento, I Fiamminghi en Prima La Musica.

Parallel met dit klassieke parcours, werkte hij ook voor muziektheaterproducties, zoals de LODproductie 'The Woman who walked into Doors' van Kris Defoort, en speelde met rock en pop bands (o.a. Gorki), jazz bands (radioKUKAorchestra, Bart Maris duo) en niet-westerse muziekensembles (Osama Abdulrasol Quartet).

Met Lode Vercampt wordt Bach als rode draad in de Kraakpandsessies van dit seizoen verzekerd. Bij elke Kraakpand wordt namelijk geopteerd voor een andere dan de traditionele klassieke aanpak: of door de uitvoeringswijze, of door het instrumentarium. Vorige editie speelde Philippe Thuriot op magistrale wijze de Goldberg Variaties op accordeon. Deze keer is de beurt aan cellist Lode Vercampt.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?