Kraakpand met o.a. Moskus

za05.10.13
Op één avond reis je met vier verschillende bands van het ene genre naar het andere, van de ene sfeer in de andere. Een intieme clubsetting op neusafstand van de muzikanten. Voer voor avonturiers.

De Handelsbeurs neemt tijdens Kraakpand deel aan The Big Draw. In het kader van dit tekenfestival komt tekenaar Geert Clarysse het concert vastleggen op papier. Zijn tekeningen zullen ook getoond worden. Ook zin om te komen tekenen? Verzeker je van een ticket en geef daarna een seintje via claire.vantrimpont@handelsbeurs.be.


LINE-UP

DAAU ‘TEN DEFINITIONS’ – CD RELEASE

Die Anarchistische Abendunterhaltung (DAAU) werd in 1992 opgericht aan het Antwerpse conservatorium. In 1995 getuigde een eerste titelloze cd van een heel eigen sound die door de jaren even ongrijpbaar als oorspronkelijk en authentiek is gebleven.

De klassiek geschoolde muzikanten bespeelden hun akoestische instrumenten met een rockattitude, gaven blijk van zigeunerspirit en improviseerden erop los. Ze bestormden met veel kabaal de schavotten tussen klassieke muziek en pop. Wat volgde was een muzikaal parcours dat hen geregeld sterretjes deed zien: zes albums, een steeds wisselende bezetting, uitstapjes naar barre gebieden als electro, folk en jazz - maar bovenal een live reputatie om u tegen te zeggen.

Na het verstilde album 'The Shepherd's Dream' uit 2010 stelt het ensemble zijn zevende plaat 'Ten Definitions', voor. Iets minder verstild dan zijn voorganger en met weer een nieuwe bezetting. Boris Wilsdorf (Einstürzende Neubauten) stond in voor de mix van het album. Met de herintrede van Buni Lenski (viool) en met nieuw groepslid Steven Cassiers (Dez Mona, drums) klinkt DAAU anno 2013 met 'Ten Definitions' frisser dan ooit tevoren.

MOSKUS

Moskus is een Noors pianotrio dat iedereen verbaasde met zijn frisse en intrigerende aanpak. Ze zijn geworteld in de jazztraditie, maar hebben een heel eigen sound. Waarschijnlijk heeft hun eigen klankkleur te maken met het grillige parcours van de bandleden. Pianist Anja Laudval en drummer Hans Hulbaekmo maakten aanvankelijk furore bij twee cult rockbands. Dat laat ook in Moskus sporen na. Ze combineren speelsheid met de ernst van stevig gecomponeerde muziek. “Occasionally introspective, sometimes outgoing but never aggressive nor humdrum, Moskus makes natural, organic music” (Britse muziekmagazine The Ear).

Het gebeurt niet vaak dat een trio jonge twintigers gensters slaan in het muzieklandschap. Moskus deed het zelf tot een eind over de landsgrenzen heen vonken.

Anja Lauvdal: piano

Fredrik Luhr Dietrichson: contrabass

Hans Hulbækmo : drum

THE UNUSUAL HISTORY OF ETHER

The Unusual History of Ether is een popband waarvan de muzikanten voornamelijk uit de jazzscene komen. De Ierse songwriter Rebecca Collins en haar Deense vriend gitarist Mikkel Ploug nemen het voortouw.

De groep stelt haar debuut cd ‘Distant Age’ voor. Collins schrijft goeie songs met nogal duister aanvoelende teksten (Mummy there is a monster in me / nobody wants to play with me / …). Ze heeft een mooie begeesterende stem en haar drie muzikanten zijn stuk voor stuk klasbakken. De muziek steekt boeiend in elkaar, ze bewandelen geen platgetreden paden.

Mikkel Ploug is trouwens een graag geziene gast in België. Hij toerde er uitgebreid met zijn trio Equilibrium waarin, naast de fantastische zangeres Sissel Vera Pettersen, ook Joachim Badenhorst op basklarinet schitterde.

Collins ruilde 2 jaar geleden Dublin in voor Kopenhagen, de stad met mythische bands als Efterklang, maar ook de thuishaven van een hele reeks jonge bands en een boeiende muziekscene : Iceage, Pinkunoizu, I Got You on Tape, Our Broken Garden,…. De naam van de band kwam tot stand toen Collins en Ploug op het wetenschappelijk artikel "The Unusual History of Ether" stootten. Ze vonden het mooi, grappig en mysterieus, maar veel te lang voor een groepsnaam. Alhoewel….

De fans van TUHOE blijken trouwens ook van Beach House te houden en dat doet de groep zelf ook.

PHILIPPE THURIOT

Philippe Thuriot brengt een selectie uit de Goldbergvariaties van Bach op accordeon.

De Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach rekent men tot de belangrijkste klavierwerken van de achttiende eeuw. Goldberg was een leerling van Bach en beschermeling van Graaf von Keyserlingk. De graaf leed aan slapeloosheid en bestelde de aria met variaties om op een zinnige manier zijn slapeloze tijd te verdrijven. Goldberg speelde ze op klavecimbel achter een gordijn in zijn kamer. Passie, vreugde, blijdschap, melancholie, verdriet, eenzaamheid… voor iedere emotie had Bach een bijpassende variatie.

Deze keer hoort u de Goldbergvariaties dus niet op klavecimbel of piano. Maar Philippe Thuriot geeft ze op accordeon een nieuwe dimensie.

In het kader van

Kraakpand

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?