Kraakpand met o.a. Marble sounds

vr25.04.14

De formule van Kraakpand: zet een handvol muzikanten bij elkaar in een zaal en laat ze om de beurt spelen en iets over zichzelf vertellen. Zo reis je op één avond met vier verschillende bands van het ene genre naar het andere, van de ene sfeer in de andere. Een intieme clubsetting op neusafstand van de muzikanten. Een avond waarop alle genremuurtjes gesneuveld zijn. Voer voor avonturiers dus.

Volg de facebookpagina van Kraakpand.

MARBLE SOUNDS

Pieter Van Dessel is nu zes jaar bezig met de Marble Sounds en bracht tot nu toe een EP en twee platen uit. Het bekendste nummer van het laatste album Dear Me, Look Up is ‘Leave A Light On’, dat is intussen goed voor een eerste plaats in De Afrekening (Studio Brussel). De muziek is zeer herkenbaar vanwege de melancholie die door de melodieën en teksten waart.

Onder de muzikanten herkennen we onder meer gitarist Gianni Marzo (Isbells), en pianist Brecht Plasschaert (Winterslag). De composities en arrangementen zijn van Pieter Van Dessel, maar de bandleden kunnen een creatieve inbreng doen.

“[Van Dessel] wéét waar het heen moet met dat hele muziekgedoe. Dat is: richting de linkerborstholte - en nog een beetje snel ook, als het even kan. Daarom dat Van Dessel en zijn Marble Sounds zelden nummers voortbrengen die minder zijn dan 'ronduit móói'.” (Lees de volledige recensie in Humo)

WOFO & STRINGS

De naam WoFo staat voor ‘With Others, For Others’, en dat is exact wat de band rond Michel Mast en Mattias Laga doet. WoFo bestaat uit een basiskwintet, dat aangevuld wordt met verschillende muzikanten. Ze traden op met Dick Vanderharst vanaf 2011 in een rockformatie; met kornettist John Birdsong brengen ze sinds 2012 bewerkingen van een Raymond Scott-repertoire. Steeds met gastmuzikanten, steeds toegankelijke muziek.

En ze gaan door op dat elan: Xavier Verhelst kreeg de gesubsidieerde opdracht om stukken te componeren voor WoFo en een strijkerstrio. Op die manier werd WoFo & Strings geboren, het concert voor deze avond.

Het voltallige orkest bestaat uit Michel Mast (tenorsax), Mattias Laga (klarinet), Cécile Broché en Anouk Sancsuk (viool), Eline Duerinck (cello), Pieter Baert (piano), Xavier Verhelst (contrabas) en Simon Raman (drum). De meesten kennen elkaar van bij Flat Earth Society, Elf Twelf Trio of andere projecten.

ELÉONOR

Een gevoel van tijdloosheid. Dat krijg je bij het beluisteren van Eléonor. Eléonor is zangeres Elly Aerden, omringd door een groep doorwinterde muzikanten die zowel in de folk als de jazz hun weg aflegden.

Aerden zocht Latijnse teksten over liefde, geluk, hoogmoed en melancholie. Die eeuwenoude teksten zette ze op muziek. Een melodieuze maar ingetogen mix van fado, pop, chanson en jazz. Daardoor klinkt het Latijn niet als een dode taal, maar modern, als eentje die je niet kent. Je zou zweren dat de teksten vandaag waren geschreven.

Soms klinkt het als Sefardisch, soms als het huidige Italiaans of Portugees. In elk geval klinkt het heel poëtisch en charmant. Naast het Latijn zit de zachte heldere warme stem van Elly Aerden daar ook voor iets tussen.

Eléonor bracht na 5 jaar werken haar eerste gelijknamige cd uit die ze tijdens Kraakpand presenteert.

Elly Aerden (zang), Stefan Wellens (altviool, gitaar), Ewoud Huygens (oed), Jef Neve (piano), Arne Van Dongen (bas), Luc Vanden Bosch (drums)

“Het is nog winter, maar Eléonor heeft me al een heerlijk voorproefje gegeven van de lente, met de eeuwenoude, tijdloos mooie dwaasheid van de liefde in een eigentijds levendig gezongen Latijn, dat nog lang blijft nazingen.” (lees de volledige recensie op folkforum.nl)

EUGENE CHADBOURNE

Als je weet dat Doc. Eugene Chadbourne aan de zijde speelde van John Zorn, Fred Frith, Derek Bailey, Han Bennink, Carla Bley Band, They Might Be Giants, Jimmy Carl Black (Frank Zappa/ Captain Beefheart) en onze Steven De bruyn, dan zegt dat iets over de carrière van de man.

Hij is een van de meest zonderlinge en eigenzinnige figuren in de experimentele muziekwereld. Zijn eigenaardigheid werkt echter aanstekelijk, waardoor zijn reputatie en naam circuleren in alle uithoeken van onze planeet. Ieder concert van Chadbourne is een performance.

Zonder twijfel valt de plaat Johann Sebastian Bach – German Country & Western – Bach sonatas and partitas for violin played on a 5 string banjo onder een van die bizarre projecten. Wie dacht dat de 5 string enkel in Bluegrass en country muziek tot haar recht kwam moet zijn mening herzien. Daarnaast is hij zeer bedreven op gitaar.

“Hing hij aanvankelijk vooral rond in de avant-gardekring rond John Zorn & co., dan zocht hij later heil binnen de rock-‘n-roll (het semilegendarische Shockabilly) en ging hij een steeds eclectischer koers varen waarin folk, vrije improvisatie, performance en country hand in hand gaan of om dominantie vechten.” (Lees de volledige recensie op enola.be)

In het kader van

Kraakpand

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?