Kraakpand #4 met oa Helder & Rye Jehu

di19.12.06

elysian

“Onmiskenbare rock vol gitaren en drums, zonder overbodige elektronische tierlantijntjes, mét een voorliefde voor melodie en dankzij de stem van zanger Didier Colsoul bij momenten een rauwe toets.” Zo omschrijft elysian zijn muziek. In 2002 bracht elysian zijn eerste plaat ‘From here till now’ uit. Het album werd een laaiend succes: airplay op Studio Brussel, Radio 1, radiostations in Wallonië en Nederland én een Humo’s TTT-Hit. Zelfs Zwitserland is inmiddels gevallen voor het elysian-geluid. Hun tweede album ‘Blend’ werd opnieuw een knaller. Dit is een groep met toekomst, zoveel is zeker.

Rye Jehu

Als we het ook de mannen van Rye Jehu zelf laten uitleggen, dan klinkt hun muziek als volgt: “een stormachtige sound die van desolate desert blues over Dick Dale-gitaren tot hevige lo-fi rock'n'roll gaat.” Een beschrijving die de lading helemaal dekt, wat ons betreft. Rye Jehu ontstond rond 2003 in Gent en gooide zich meteen in de strijd om de Vlaamse muziekprijzen. In 2005 wonnen ze de publieksprijs op het Gentse rockconcours, De Beloften en een 2e plaats in Westtalent. Anno 2006 eindigden ze op de derde plaats in Humo's Rock Rally. Later dit jaar komt hun eerste EP uit.

Helder

Gentenaar Helder Deploige zocht zich een weg als autodidact muzikant, componist en acteur. Intussen vind je de hem terug bij Sukilove, Chitlin' Fooks en Flip Kowlier. In 2003 nam Helder “The king lost his crown” op, een intimistisch debuut met eigenzinnige, eerlijke rootspop. Hij speelde alles zelf in, maar kreeg hulp van Mich Walschaerts (Kommil Foo), Trixie Whitley (dochter van) en Pascal Deweze (Metal Molly). In 2006 trok Helder met een microfoon onder de arm naar New York en Marokko om er zijn tweede solo album “The ceiling is not the sky” op te nemen. Opnieuw bespeelt hij alle instrumenten. Maar ook Steven De bruyn (Rhythm Junks), Trixie Whitley en Mariken Boussemaere (Kadril) kwamen langs. Het album wordt met open armen ontvangen door Radio 1 en StuBru en de hemel in geprezen door de nationale pers.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?