Kelemen Quartet (Strijkkwartet)

klassiek
di04.11.14

WERELDMUZIEK

Welkom in de wondere wereld van het Hongaarse Kelemen Quartet. Op hun debuut in Gent versmelten zigeunerklanken, doorleefde emotie en virtuoos meesterschap. Ze brengen Brahms’ lyrische tweede kwartet, waarin de moderne wereld al half verdoken aanwezig is. De wilde rit van Bartóks vijfde kwartet gooit ons er wel middenin.

Zigzaggend gaat het door een soms bevreemdend universum. Geleidelijk kruipt deze muziek onder de huid en nestelt zich in ons hart. Glijdende tonen die Indisch aandoen, hamerende akkoorden en wervelende Bulgaarse dansen met onregelmatige ritmes zijn een paar van de ingrediënten die Bartók gebruikt.

Het resultaat is een verbluffende demonstratie van zijn kunnen. Zijn Duo’s voor twee violen bevatten relatief eenvoudige studiemuziek. Toch dagen ook deze stukken uit en voeren ze ons langs hobbelige boerenwegen naar Oekraïne, Hongarije of Servië. In de Arabische nacht wanen we ons voor even sultan. Zeker wanneer Barnabás Kelemen en zijn jonge honden hun tanden in deze kluif zetten.

Barnabás Kelemen & Oskar Varga (viool), Katalin Kokas (altviool), Laszlo Fenyö (cello)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?