Kaja Draksler Susana Santos Silva De Beren Gieren: '1 2 3 4'

jazz
voor kinderen
vr30.01.15

3 MUZIKANTEN, 4 FORMATIES, 1 CD-RELEASE

De Beren Gieren verbreiden hun horizonten met trompettiste Susana Santos Silva. In kwartet doken ze de studio in en leverden een plaat af waar je van de ene verbazing in de andere tuimelt. Of glibbert liever, want voor The Detour Fish haalden ze hun mosterd bij tegen de stroom inzwemmende, hevig spartelende vissen. Ook de Sloveense pianiste Kaja Draksler heeft ik-blaas-je-van-je-stoel potentieel. Met haar subtiele, bijna orchestraal aandoend pianospel neemt ze je mee. En net als je denkt te weten waar de weg naartoe leidt, zalft ze je gemoed met harmonisch slimme wendingen en wat ritmische bochten naar rechts.

Guy Peters op Cobra.be over The Detour Fish: "Dit is veelkleurig tumult van een vis die niet enkel glijdt, maar zich ook in grillige bochten wringt, herhaaldelijk boven het water uitspringt om uitdagende smoelen te trekken en vervolgens z'n weg verderzet. Om tenslotte via omwegen, en in onvervalste De Beren Gieren-stijl, op de barbecue te belanden. Internationale klasse."

VERLOOP VAN DE AVOND

1 De Sloveense pianiste Kaja Draksler speelt solo
2 Kaja Draksler gaat in duo met de Portugese trompettiste Susana Santos Silva
3 De Beren Gieren spelen in hun gewone trio
4 De Beren Gieren vormen samen met Susana Santos Silva een kwartet en presenteren hun nieuwe album The Detour Fish.

Drie internationaal erkende Europese organisaties - Aubergine Artist Management (BE), Clean Feed Records (PT) en Druga Godba (SI) - leveren voor deze avond elk een artiest uit hun stal.

WIE IS WIE?

De Sloveense pianiste Kaja Draksler heeft een voorliefde voor grote formaties. Ze speelde in het European Movement Jazz Orchestra en de Slovenian Philharmony Ochestra en richtte ook haar eigen 'Katarchestra' op. Wanneer ze op haar eentje speelt, voel je die achtergrond borrelen in haar pianospel: toetsen en snaren zijn de basis voor een miniatuurorkest. Haar eerste solo album The lives of many others (Cleanfeed Records) is pas uit en goed ontvangen, ook door de New York Times:

“The young Slovenian pianist Kaja Draksler pulls together information from a century of experimental music and jazz. She also makes rhythm a priority, and reminds you subtly that she knows what she’s doing. [...] It’s hard, or maybe impossible, to predict where she’s going to take you. That’s not so common from a young musician.”

De Portugeze trompettiste en componiste Susana Santos Silva werkt vanuit Porto. Met haar eigen quintet SSS5tet nam ze in 2011 het eerste album Devil's Dress (TOAP Records) op. Daarnaast speelt ze nog bij tal van projecten, zoals het trio Lama, een duo met de Zweedse bassist Törbjörn Zetterberg en een duo met de Portugese drummer Jorge Queijo.

Dat ze wel houdt van samenwerkingen, weten we van het concert van Lama in de Handelsbeurs, waar ze met klarinettist Joachim Badenhorst muzikaal van jetje gaf. Ook met De Beren Gieren zag je haar hier al op podium.

"Santos Silva is a master of tonal nuances, coaxing an astounding array of colors and textures from her horn, creating call-and-response effects via rapid alteration of open and muted sounds, weaving cohesive narratives without obvious melodies…” NYC Jazz Record

In het aftasten van de grens tussen verwachting en verrassing kom je De Beren Gieren tegen. Bij hen vind je terug waar het allemaal om draait: een palet van klassieke en hedendaagse kleuren, zonder de jazzroots te vergeten. Centraal staan de composities van de Nederlandse pianist Fulco Ottervanger. Gentenaren Lieven Van Pee en Simon Segers kneden mee op bas en drums, en samen gaan ze op avontuur.

In februari 2012 zag hun langverwachte debuutalbum Wirklich Welt So het levenslicht. Het tweede album A Raveling lag in de herfst van 2013 in de rekken.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?