Joana Amendoeira

wereld / flamenco / fado
za07.05.16

FADO DOOR EEN NIEUWE BRIL

Al twee eeuwen lang kanaliseren de Portugezen hun sterkste emoties in de fado. Wat begon in de ruige buurten van Lissabon, groeide uit tot het ware Portugese levenslied. Ook de ‘nieuwe generatie’ staat sterk in haar schoenen, met fadista Joana Amendoeira als een van de koplopers.

Amendoeira geeft de fado een nieuw elan, zonder de traditie uit het oog te verliezen. Haar carrière ging van start toen ze op haar twaalfde de Grande Noite do Fado do Porto won. Ze ruilde thuisbasis Ribatejo in voor Lissabon, om er in fadohuizen Clube de Fado en Sr. Vinho de ziel uit het lijf te zingen. Daar ontdekte ze wat fado juist is, en scherpte ze haar vakkundigheid en poëtische blik aan.

Amendoeira wordt keer op keer geroemd om haar uitge­sproken talent en zijdezachte stem. Met haar album Olhos Garotos (1998) was ze de jongste fadista ooit die een plaat opnam, waarna er nog acht volgden. Nieuwe muzikale vormen, aparte bezettingen, moderne poëzie, al is Amendoeira een hevige verdediger van de tradi­tie, met haar artistieke interpretaties gooit ze graag wat kruit in de keet.

Joana Amendoeira (zang), Pedro Amendoeira (Portugese gitaar), António Dos Reis (bas), Carlos Leitão (gitaar)


Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?