Joachim Badenhorst + OakTree Trio (double bill)

jazz
wo22.01.14

JOACHIM BADENHORST

Joachim Badenhorst behoort al enkele jaren tot de boeiendste figuren uit de Belgische improvisatiewereld. Hij is een figuur die respect afdwingt tot in de verste uithoeken van de wereld, getuige zijn plaats in het Han Bennink Trio of Tony Malaby’s Novela.

Zijn eerste soloalbum, ‘The Jungle He Told Me’ is een fantastisch bewijs van zijn muzikale vocabularium en ideeën en is nu al een mijlpaal binnen de Belgische improvisatietraditie. Het bestaat uit 9 stukken op klarinet, basklarinet en tenorsaxofoon. Hij exploreert met bereik, contrasterende onder- en boventonen, golvende melodieën, geluiden...

Na een verblijf van enkele jaren in New York is Badenhorst terug in België. Tijdens deze tournee stelt hij zijn tweede solo-cd voor, die dit keer geënt is op standards.

“Zo kort als de set was, zo goed was die ook. Geen noot te veel, met verhalende kracht en knap evenwicht.”, lees je op Enola. All about Jazz USA schrijft: “Badenhorst discovers a colorful jungle of sounds, full of brilliant, original ideas.”

Badenhorst werd verkozen tot ‘Beste Klarinettist van 2011` door een groep internationale jazz journalisten in de ‘4th Annual Intruso Critics Poll’ en zijn cd stond in de top 10 van beste jazzplaten van 2012 in Knack. Zijn projecten weerspiegelen een grenzeloze nieuwsgierigheid, zoals met het Ijslandse kwartet Mogil, het Frans-Duits-Belgische trio Baloni of de Deens-Noors-Belgische groep met Sissel Vera Pettersen en Mikkel Ploug.

Momenteel verenigt hij al deze ontmoetingen in de opbouw naar zijn magnum opus, het Carate Urio Orchestra. Het klinkt als een groot-groter-grootst verhaal. Maar vanavond hoor je hem puur en solo.

"Waar het zo gemakkelijk geweest zou zijn om van de ene naar de andere situatie of zelfs van het ene naar het andere geluid te zappen, ontwikkelde Badenhorst een logisch evoluerend discours, waardoor zijn muziek een vanzelfsprekend verhaal meekreeg: iets wat alleen de grote improvisatoren gegeven is." (Lees de volledige recensie op kwadratuur.be)

"Laat geen twijfel bestaan over zijn kunde of intenties: Forest//Mori is het zoveelste bewijs van zijn status als een van de boeiendste Belgische muzikanten van het moment." (Volledige recensie op enola.be)

“Mr. Badenhorst is a gifted reeds player and improviser. He takes his time here and carefully chooses each note, bending certain ones gently.” (Downtown Music Gallery New York)

Joachim Badenhorst (tenorsaxofoon, klarinet, basklarinet)

OAKTREE TRIO

De muzikanten van OakTree Trio nodigen je uit om te reizen door een gevoelig en creatief universum, speels en gepassioneerd, soms avontuurlijk, soms ingetogen. Hun muziek bevindt zich op het kruispunt van hun opleidingen en interesses: klassieke muziek, jazz, balkanmuziek, wereldmuziek en vrije improvisatie. De harmonie tussen cello, accordeon en stem prikkelt de verbeelding van het publiek en de wil om te dansen.

Het OakTree Trio ontstond in 2008 uit de ontmoeting van de Luxemburgse celliste Annemie Osborne, de Brusselse accordeonist Thibault Dille en de Luikse zangeres Sarah Klenes tijdens vrije improvisatiesessies. Aan het einde van een eerste project samen, waarbij ze vertrokken van jazzstandards, kleine vrije improvisiaties en originele composities, beslisten de muzikanten om deze atypische formatie verder te onderzoeken en hun repertoire te verrijken met nieuwe persoonlijke composities, alsook met chansons, latin standards en pop songs.

In december 2009, nadat hun muziek een jaar kon rijpen en groeien, namen de muzikanten hun eerste demo op en brachten het in maart 2010 op podium op het Openjazz Festival in Louvain-la-Neuve. Daaruit volgden een hele reeks concerten in Wallonië, Luxemburg en Frankrijk.

Sindsdien blijft het trio zichzelf en haar repertoire ontwikkelen, met één constante: het verlangen om in het moment te creëren of te re-creëren. Hun verschillende muzikale achtergronden zorgen voor een interessante mengelmoes van klanktexturen en verrassende omkeringen van rollen. Zo kan de stem bijvoorbeeld de rol van bas op zich nemen en de accordeon de melodie van de stem overnemen. Kortom, OakTree brengt passie en poëzie en laat je zeker niet onberoerd.

Voor de gelegenheid brengt het OakTree Trio een gastmuzikant mee: Kristof Hiriart. Dat is een Baskisch multi-instrumentalist, die zich laat inspireren door mensen in hun dagdagelijkse bezigheden, door dans en door circus.

"OakTree is een gevoelig trio dat meebuigt met de natuurlijke instincten en speelt met verschillende klankkleuren. Hun doel is om het publiek te verrassen, te laten dromen en te doen tuimelen in een jazzy-wereld.” (Le Quotidien du Luxembourg, 14 juli 2011)

i.s.m. Jazzlab Series

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?