Jean-Paul Estiévenart Trio / Nils Wogram Nostalgia Trio

jazz
di10.03.15

JEAN-PAUL ESTIÉVENART TRIO

Trompettist Jean-Paul Estiévenart is al een paar jaar bezig aan een gestage opmars. Hij speelt zich nu in de kijker met ervaren bassist Sam Gerstmans (Melanie De Biasio, Igor Gehenot) en het piepjonge supertalent Antoine Pierre op drums. Een trio dat de grenzen van traditie en experiment aftast met vanzelfsprekend gemak en ongebreidelde creativiteit.

De idee van een trompettrio wordt nog steeds als gewaagd beschouwd. Maar binnen deze bezetting blijft het zelfs zonder extra harmonische component moeiteloos overeind. Estiévenart is dan ook een muzikant die zich zowel thuis voelt binnen traditionele big bands en jazzgezelschappen, als in rockgetinte en vrij improviserende bezettingen.

Hun eerste wapenfeit Wanted, was meteen overtuigend. “Eclectisch, energetisch en gepassioneerd”, schreef Kwadratuur, en besteedde vervolgens aandacht aan de stijlvolle manier waarop de composities worden verpakt in ritmische variatie en vrije passages. Een band die zowel liefhebbers van het meer traditionele als het vrije werk aanspreekt.

Jean Paul Estiévenart (trompet), Philippe Aerts (contrabas), Antoinne Pierre (drums)

>> website

NILS WOGRAM NOSTALGIA TRIO

Trombonist Nils Wogram is een van de meest creatieve Duitse muzikanten. Naast zijn Roots 70, zijn duo met trompettist Conny Bauer, het trombone quartet Vertigo heeft hij voor zijn Nostalgia Trio een ongewone bezetting bij elkaar gesprokkeld. Een die hem nooit werd voorgedaan: trombone, drums en Hammondorgel. Behalve de geheel unieke klank die dit instrumentarium biedt, wordt de bandleider op zich al beschouwd als een van de beste improvisatoren ter wereld. Ook zijn composities en muzikale denken zijn vooruitstrevend en wereldvermaard.

Wogam’s Nostalgia Trio put de inspiratie uit allerlei verschillende bronnen. Dat laat zich uiteraard horen in de muziek. Jazz wordt overgoten met rock, pop en klassieke muziek. Dat heeft een zeer breed en eclectisch repertoire als gevolg. Soms zie je in filmische scènes James Bond over de Berlin Alexanderplatz van Fassbinder dwalen. In andere composities hoor je regelrechte surfritmes, doorsponnen met klanken geleend bij Miles Davis in zijn Birth of the Cool-periode.

Nostalgie is zelden zo goed gevat, dwars over muzikale generaties heen. Bebop, hard bop, free jazz, underground rock, klassieke en harmonische motiefjes, het zit er allemaal in. De sound vat volledig wat de naam vertelt: je herkent de muziek uit zodanig veel levensfases, dat je bij elke bocht wordt overvallen door een nostalgisch gevoel. Nooit dweperig of slepend, maar vol punch en vaak opzwepend. “[Wogram] catapults the jazz music of days of yore into the here and now.”(Goethe Institut)

Nils Wogram (trombone), Arno Krijger (Hammondorgel) en Dejan Terzic (drums)


Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?