Jaune Toujours & Gangbé Brass Band

wereld / flamenco / fado
do13.10.11

Gangbé Brass Band werd in 1994 opgericht in Cotonou. De achtkoppige groep swingt en groovet als een mix van de betere balkan- en Afro-Caribische (brass)bands. Gangbé Brass Band mengt stuwende New Orleans-jazz met funky afrobeat, latin en juju- en voodooritmes. Gezongen wordt er in het Fon, waarin ‘Gangbé’ staat voor ‘klank van het ijzer’. Klaterend koper, ooit in Benin geïntroduceerd door het Franse leger, bepaalt dan ook de toon, aangevuld met veel percussie.

Dat de achtkoppige groep wel in is voor een avontuur bewezen ze al met verschillende samenwerkingen in het verleden, waaronder naast het Franse Lo’Jo (Triban) en het Amerikaanse Hazmat Modine ook een aantal gezamenijke concerten met Jaune Toujours.

Jaune Toujours evolueerde van een band met Brusselse cultstatus naar een internationaal geapprecieerde kwaliteitsband. Hun explosieve, stedelijke mengeling van muziekgenres en talen bekoort publiek en pers tot ver buiten de landsgrenzen. Met de energie van een rockgroep (zonder gitaren!) het improvisatieplezier van een jazzcombo, de open-mindedness van een wereldmuziekgroep en het charisma van de straatmuzikant belten ze hun poëtisch pertinente samenlevingsbeschouwingen van de daken. Voeg daar een snuif typisch Brusselse zelfrelativering aan toe en je weet op welk feestje je bent. Zoals ook te horen is op hun meest recente cd KOLEKTIV (2009), bijvoorbeeld, of op het nieuwe remix album Re:Plugged (2010), waarop ze verschillende tracks lieten remixen door een fijne selectie van DJ’s en producers.

In 2006 speelden de Belgen van Jaune Toujours al eens samen met de Beninezen van de Gangbé Brass Band op de festivals Brossela en Esperanzah. Sindsdien kwamen beide groepen elkaar nog geregeld tegen, en speelden ze sporadisch nog wel eens een nummertje samen. Beide groepen hadden veel zin om de samenwerking nog verder uit te bouwen, en toen daarover een ballonetje werd opgelaten bij Vredeseilanden was de cirkel helemaal rond: Vredeseilanden werkt al geruime tijd in Benin, en lanceert zijn Benin-campagne van najaar 2011 met de samenwerking Jaune Toujours - Gangbé Brass Band, mee omkaderd door Choux de Bruxelles (management Jaune Toujours) en het bevriende Contrejour (management Gangbé Brass Band).

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?