Iedereen Klassiek in de Handelsbeurs

za03.12.11

Iedereen klassiek was vorig jaar een groots muziekfeest in Antwerpen naar aanleiding van de tiende verjaardag van Klara. Dit jaar trekt Klara op zaterdag 3 december naar Gent, sinds 2009 Unesco Creative City of Music. De ideale stad dus als uitvalsbasis voor een dag vol meeslepende muzikale activiteiten. De Vlaamse Opera en Handelsbeurs Concertzaal op de Kouter vormen het kloppende hart van deze feestdag voor klassieke muziek.

Tijdens de 8 uur durende live-uitzending (10 tot 18 uur) vanuit de Vlaamse Opera brengt Klara verslag uit van de acties rond 'Iedereen Klassiek!'.

WAT GEBEURT ER DIE DAG IN DE HANDELSBEURS?

:: TENTOONSTELLING INSTRUMENTEN VEILING MUSIC FUND (10:00-16:30]

:: OCARINA-WORKSHOP (11-13:00) EN -CONCERT (14:30-15:00)

Bologna is voor Gent een heel belangrijke partnerstad in het Unesco Creative Cities netwerk en dit project kent uiteraard al een voorgeschiedenis met de compositieopdracht die Vooruit en de stad in het voorjaar gaven aan Sebastian Bradt. De première vond plaats in mei op het Angelica festival in Bologna en was nadien hier ook te horen tijdens Odegand. Van 11 tot 13 uur vindt in de Handelsbeurs een workshop plaats voor een honderdtal ocarinaspelers. De lesgever is Emiliano Bernagozzi van Gruppo Ocarinistico. Om 13u50 vindt het concert plaats van de Gruppo Ocarinistico en alle cursisten!

Maar wat is een ocarina?

De ocarina is een terracotta fluit, afkomstig uit Budrio, een klein dorpje naast Bologna. De ocarina is gebakken in de vorm van een ‘oca’, gans. Het instrument wordt in de handpalm gehouden en met tien vingers bespeeld. Niettegenstaande gerenommeerde componisten (zoals Penderecki) voor de ocarina hebben geschreven, wordt het vooral gebruikt in de volksmuziek. De ocarina is momenteel ontzettend populair in Azië.

Tijdens ‘Iedereen Klassiek!’ op 3 december 2011 worden de luisteraars uitgenodigd om dit instrument te leren bespelen. Van 11 tot 13 uur vindt in de Handelsbeurs een workshop plaats voor een honderdtal ocarinaspelers. De lesgever is Emiliano Bernagozzi van Gruppo Ocarinistico.

Vanaf eind oktober kan je via YouTube leren hoe je onder andere Va pensiero uit Nabucco van Verdi kan spelen. Peanuts! Om 14u30 vindt het concert plaats van de Gruppo Ocarinistico en alle cursisten

:: CONCERT LEDEBIRDS (13:50-14:10)

Aan De Ledebirds werd opdracht gegeven om een muzikaal repertoire samen te stellen dat refereert aan de Balkancultuur zoals die doorleeft in Ledeberg. De Ledebirds zullen daarvoor samenwerken met enkele Slovaakse en Bulgaarse gastmuzikanten en met de Brassband Gent. Sinds 2008 werken De Ledebirds aan muziekprojecten rond de culturen van de buurt. Het samenbrengen van muzikanten van verschillende niveaus en achtergrond is een intensief proces. Ze selecteren het repertoire, zorgen voor gepaste arrangementen en orchestraties, repeteren met de orkesten en de solisten.

:: VEILING TOPINSTRUMENTEN (16:30-17:30))

De instrumentenherstellers van Music Fund werken aan een lage prijs. Toch kost het herstellen van al die ingezamelde instrumenten veel geld. Bij wijze van referentie: een set degelijke vioolsnaren kost al snel 80 euro. Om deze fondsen samen te brengen vindt op 3 december een veiling van enkele topstukken uit vorige inzamelacties plaats. Tot 3 december kan men online bieden. Op 3 december wordt er definitief afgeklopt tussen 16u30 en 18 uur in de Handelsbeurs. Dit alles onder de kundige leiding van Veilinghuis Bernaerts.

Tijdens de veiling wordt elk instrument even bespeeld door een muzikant die ‘iets’ met Gent heeft. De opbrengst gaat naar restauratie van alle instrumenten en de opleiding van technici en herstellers van muziekinstrumenten.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?