Ictus: 'The Wayward'

do19.01.12

THE WAYWARD

Harry Partch is veruit de grootste vrijbuiter onder Amerikaanse componisten. Zodra hij inzag dat de gangbare getemperde stemming strijdig is met eender welke natuurlijke intonatie, ontwikkelde hij als uitweg een radicaal nieuw systeem van microtonaliteit. Gaandeweg bouwde hij daarvoor eigenhandig een indrukwekkend instrumentarium bijeen. Zijn visie op ‘Just Intonation’, uiteengezet in het boek Genesis of a Music, wint wereldwijd alleen maar aanhangers bij. Tijdens de Depressie koos Partch voor een zwerversbestaan. Spontane spreekmelodieën van kleurrijke figuren die hij toen ontmoette leverden de inspiratie voor vier geliefkoosde composities, gebundeld als The Wayward. Componist en musicoloog Tim Mariën vond dit unieke werk te waardevol om het Europa te onthouden en kwam zo terecht bij Ictus. Partch’ bricoleursgeest indachtig verbouwde Mariën instrumenten als een twaalfsnarige gitaar, reed organ en citer voor microtonale doeleinden. Het ‘arrangement’ is echter geen noot-voor-noot-transcriptie van de originele partituur, maar geeft er subtiel kleur aan. Binnen de Partchiaanse context wordt overigens een recent werk gespeeld van Mariën als een werk gecreëerd van aanstormend componist Thomas Smetryns.

“Ictus is een heerlijk ensemble. Om de muziek van Partch te realiseren zullen ze langdurig en hard hebben moeten werken. Om het dan uit te voeren voor een relatief klein publiek dat wel zeer dankbaar was na afloop. Als bonus kregen we nog een compositie van partch-adept Tim Mariën. Helemaal in de geest van de leermeester. En even was België prachtig.” (Recensie in Knack over de première van 'The Wayward', april 2010)

“Hoogtepunt in de drie uur durende onderdompeling waren Tim Mariëns trefzekere bewerkingen van ‘The letter’ en ‘Barstow’, van Amerika’s meest eigenzinnige componist Harry Partch – een wervelende spokenwordperformance met intrigerende begeleiding van verbouwde piano en gitaar. De flair waarmee Michael Schmidt de teksten bracht, leverde hem ongetwijfeld de titel van meest opvallende muzikant van de avond op.”

(De Standaard, 28.01.2011, over twee stukken uit ‘The Wayward’ uitgevoerd door Ictus tijdens Liquid Room #2 op 26.01.2011)

MUZIKANTEN

Michael Schmid, stem, fluit

Thomas Moore, trombone

Tom Pauwels, gitaar, zither

Jean-luc Plouvier, piano, harmonium

Gerrit Nulens, percussie, zither

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?