Ictus Strijktrio & Johan Leysen (spreker)

klassiek
za07.02.15

KOLKENDE HEDENDAAGSE MUZIEK + KRACHTIGE LEZING

Voor de tweede keer op rij combineert het Ictus Ensemble een concert met een prikkelende lezing. Nu hun vertolking van Rihm, gaat Johan Leysen aan de slag met een tekst van Artaud.

Antonin Artaud (°1896) en Wolfgang Rihm (°1952) lijken op het eerste zicht een vreemd duo. De Franse theatermaker was even geniaal als krankzinnig, zijn blik bezwerende, zijn stem die van een heks, zijn visioenen tegelijk lucide en psychotisch. Wolfgang Rihm is daarentegen de gemoedelijkheid zelve, een beminnelijke hedonist, liefhebber van goeie wijn en sigaren. En toch: ook Rihms muziek ademt een radicale romantiek met een donkerrood randje.

Ictus Ensemble, gespecialiseerd in hedendaagse muziek, legt graag verbanden met andere kunstvormen of wetenschappen. Na een geslaagde lezing van Jean Paul Van Bendegem vorig jaar is dit keer Johan Leysen aan het woord. Deze Vlaamse acteur met een indrukwekkende Europese film- en theatercarrière dient de lyrisch-brutale uitbarstingen van Rihm’s Musik für drei Streicher van repliek.

Wolfgang Rihm is een heerlijk buitenbeentje in de wereld van de hedendaagse muziek. In zijn Musik für drei Streicher lapte de jonge Rihm in 1977 met brio de taboes van de avant-garde aan zijn laars. Zwierige melodieën vinden er zonder scrupules aansluiting bij het smachten van een late Beethoven en een vroege Schönberg. Een uur lang kolkende energie, verdeeld over drie bewegingen, waarin ideeën over elkaar heen buitelen, abrupt van koers veranderen en de uitvoerders fysieke grenzen laat opzoeken.

Tegenover dit muzikale geweld zorgt Johan Leysen met een tekst van toneelschrijver Antonin Artaud voor een zoetgevooisde tegenstem. Leysen is zonder twijfel de enige Vlaamse acteur die acteerde in een film van Godard, in grensverleggend muziektheater van Claude Vivier én aan de zijde van George Clooney. Of hoe een kunstenaar tegelijk in de breedte en de diepte kan reiken.

Lees 'Om af te rekenen met het oordeel van God' van Artaud.

Ictus Strijktrio: George van Dam (viool), Jeroen Robbrecht (altviool), Geert De Bièvre (cello)


Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?