Ictus: Saint John

klassiek
do27.09.12

EEN ZALIGVERKLARING, 100 A.C *

Ictus brengt John Cage zoals u hem niet kent: de vroege Cage waarin Satie, Debussy en Cowell met elkaar in dialoog lijken te gaan. Een Cage die ont- roert met ontwapenende eenvoud en delicate klank- kleuren. Kortom, de Cage die zelfs de meest verstokte anti-avantgardist weet te bekoren. We kennen hem vooral als de Marcel Duchamp van de muziek: de organisator van 4 minuten en 33 seconden ongemakkelijk geschuifel en gekuch in pluchen stoelen. Cage, de keetschopper, dichter, heilige met pretlichtjes. De beeldenstormer die in de jaren ‘50 muziek uit de hengsels lichtte, de stilte heilig verklaarde en de sensualiteit van klank en geluid voor het voetlicht bracht. Cage werd nochtans als een ondermaatse student terzijde geschoven. Het oordeel van Arnold Schönberg was hard: “Geen harmonisch doorzicht!”. Ictus overtuigt u van het tegendeel: Cage mét harmonisch doorzicht. Ictus vergast u niet op een concert as you know it. De kerk van de heilige Cage is geen concertkooi, maar een klankomgeving waar het publiek binnen en buiten kan wandelen. Met véél geprepareerde piano’s en akoestisch versterkte cactussen.

* Anno Cagei

Muzikanten:

Judith Vindevogel (sopraan), George Van Dam (viool), Jean-Luc Plouvier (piano), Jean-Luc Fafchamps (piano), Fabian Coomans (piano), Georges-Elie Octors (slagwerk), Tom De Cock (slagwerk), Miquel Bernat (slagwerk)

Het concert begint om 20u15 en eindigt omstreeks 0u15. Publiek wordt ook na aanvangsuur in de zaal binnengelaten. De avondkassa blijft open tot 22u. De bar blijft doorlopend open. Het publiek kan binnen en buiten wandelen.

Coproductie met Gent Festival van Vlaanderen

Ook Piano's Maene is prepared!

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?