Het Collectief, Marianne Pousseur (spreekstem) & Reinbert de Leeuw (dirigent)

klassiek
vr21.10.16

EMOTIES VAN EEN CLOWN

Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire is zowat hét meesterwerk van Weens expressionisme. In deze vroege atonale muziek voelt Het Collectief zich thuis.

Voeg daar de Belgische referentie en zangeres Marianne Pousseur aan toe en je krijgt vonken. Dirigent en Pierrot-habitué Reinbert de Leeuwleidt hun enthousiasme in goede banen.

SCHÖNBERG

De witte, bescheiden clown uit de Commedia dell’Arte en pantomime, verandert bij de symbolistische dichter Albert Giraud in een getormenteerde dandy. Met de maan als vriend en plaaggeest slentert hij dronken en melancholiek door de nacht.

Een dankbaar doelwit voor Schönberg, die in 1912 in zijn geniale opus 21 Pierrots lotgevallen op muziek zet. Ondanks het atonale karakter is dit een melodieus meesterwerk, vol expressieve stemmingswisselingen en verrassend mooie samenklank.

21 kleurrijke gedichten vertolken het gevoelsleven van de clown. Gezongen, gesproken of gefluisterd. Intrigerend en wondermooi.

Klaas Verpoest (video), Wibert Aerts (viool), Julien Hervé (klarinet), Thomas Dieltjens (piano), Toon Fret (dwarsfluit), Martijn Vink (cello)


Progamma

A. Schönberg
Pierrot Lunaire voor spreekstem, piano, dwarsfluit, klarinet, viool en cello (1912)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?