Henri Texier Hope Quartet

jazz
di03.12.13

De Franse contrabassist Henri Texier is een monument binnen de jazz en waarschijnlijk het best gekend door zijn samenwerking met Louis Sclavis en Aldo Romano voor het fantastische ‘Suite Africaine’.

In de Handelsbeurs treedt hij op met het Hope Quartet, voor hem zijn beste band ooit: “Dit is waarachtig de eerste keer dat een groep me langs achter besloop en me helemaal inpakte”. Twee krachtige saxen – de alt van zoon Sebastien Texier en de bariton van Francois Corneloup - vormen de frontlinie. Drummer Louis Moutin is met ‘oude rot’ Texier de gedroomde ritmesectie. Stevige composities vormen de bedding voor een gedreven samenspel. De energie en het enthousiasme spatten van het podium.

Texier beschreef de samenwerking met zijn muzikanten als volgt: “Meer dan ooit tevoren proberen we nieuwe horizonten te verkennen binnen het universum van de jazz. Met Sebastien Texier, Francois Corneloup en Louis Moutin heb ik kompanen die geïnspireerd, creatief en enthousiast zijn, en tegelijk ernstig, virtuoos, gevoelig maar ook spitsvondig.”

Kenmerkend voor de carrière van Texier is dat hij zich vaak omringt met jonge Franse muzikanten die zijn status gebruiken als een springplank voor hun eigen carriere. Zijn eigen loopbaan begon in de jaren ‘60 met een duizelingwekkende start aan de zijde van jazzgrootheden als Budd Powell, Dexter Gordon, Donald Byrd, Don Cherry, Johnny Griffin. Begin 1970 zette hij zichzelf op de kaart door twee soloplaten te maken. Wat volgt is een divers parcours waarin zijn Quartet de hele wereld door toert en hij projecten opzet met oa. Louis Scalvis en Michel Portal, en Amerikaanse helden als Joe Lovano, Kenny Wheeler en Dewey Redman.

Sébastien Texier (altsax, klarinet, altklarinet) - François Corneloup (bariton sax) - Louis Moutin (drums) - Henri Texier (double bass)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?