Ha'fest: Sarah Neufeld / Jóhann Jóhannsson : 'End of Summer' / Sam Amidon

pop / rock / song
do12.05.16

Jóhann Jóhannsson kan het concert niet bijwonen wegens gezondheidsredenen.

SARAH NEUFELD | NIEUWE PLAAT

De Canadeze violiste Sarah Neufeld toert de wereld rond met rockband Arcade Fire, maar houdt er ook een bloeiende solocarrière op na. Vorig jaar blies ze samen met levensgezel en avantgardesaxofonist Colin Stetson de Handelsbeurs nog letterlijk omver. Haar nieuwe cd The Ridge bevat vooral gelaagde, door ritmiek gedreven nummers.

In de Handelsbeurs laat Neufeld zich begeleiden op drums en elektronica door Stefan Schneider, met wie ze vroeger al samenspeelde in Bell Orchestre en The Luyas. Haar muziek bouwt verder op debuut Hero Brother (2013), waar overigens ook pianogod Nils Frahm een hand in had.

The Ridge geeft blijk van Neufelds voorliefde voor improvisatie en elektro-akoestische compositie, maar ook avant-folk, minimalisme en hedendaags klassiek van o.a. Steve Reich en Iva Bittóva. Giet daar nog een popsaus over en je krijgt een gelaagde muziekavond waar je met plezier in duikt.

JÓHANN JÓHANNSSON | LIVE MUZIEK BIJ FILM 'END OF SUMMER'

Jóhann Jóhannsson kan het concert niet bijwonen wegens gezondheidsredenen.

De componist Jóhann Jóhannsson giet Antarctische landschappen in prachtig omlijnde composities met een elektronisch gouden randje. Samen met celliste Hildur Gu∂nadóttir en multi-instrumentist Robert A.A. Lowe (alias Lichens) schreef en brengt hij live muziek bij de film End of Summer, zijn geroemde debuut als documentairemaker.

Jóhannsson combineert neoklassieke composities met ambient en elektronica. Een geslaagde formule waarmee hij internationaal lof oogst. Zijn muziek voor de film The Theory of Everything leverde hem zelfs een Golden Globe Award op.

End of Summer verbeeldt een trage, hypnotische reis langs de kale landschappen van de zuidpool, gefilmd in korrelig zwart-wit. Het is een treurdicht voor een door pinguïns gedomineerde, glaciale beschaving die eeuwenlang stand heeft gehouden, maar binnen afzienbare tijd voorgoed dreigt te verdwijnen; een afgesneden wereld, toch onlosmakelijk verbonden met de onze.

SAM AMIDON

Bij Sam Amidon denk je in eerste plaats aan countryfolk op fiddle, banjo en gitaar. Maar zijn spectrum rijkt verder dan dat: hij is thuis in het New Yorkse free-jazzmilieu, was lid van experimentele rockbands als Doveman en Stars Like Fleas en maakte twee platen voor het IJslandse Bedroom Community-label van oprichter Valgeir Sigurdsson.

De recensies liegen er niet om: critici lusten wel muzikale pap van deze Amerikaanse fiddleman. Naar goede gewoonte verschuift hij beetje bij beetje de bakens van de folk, en buigt hij oude gebruiken om tot eenvoudige toekomstmuziek.

Dit concert vindt plaats in het kader van Ha’fest, het muziekfestival van 11 tot en met 14 mei in en rond de Handelsbeurs.

De volledige line-up omvat een avond met jazz electronics, een live filmsoundtrack met Jóhann Jóhannsson, een creatie met Chantal Acda in de Sint-Jacobskerk en progressieve jazzrock met o.a. Taxiwars.


In het kader van

Ha'fest

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?