Ha'fest: Paolo Angeli / Amenra: 'Acoustic Afterlife Show'

pop / rock / song
vr15.05.15

AKOESTISCHE SLUDGE IN DE SINT-JACOBSKERK

Akoestische sludge in een kerk, het is eens wat anders. Op deze derde dag van Ha'fest verkassen de concerten naar Sint-Jacobs voor een krachtmeting in intensiteit. Na de soundscapes van one-man band Innerwoud, trekt ook Paolo Angeli met een verbouwde gitaar al zijn registers open, van noise tot drum & bass. Daarna maakt Belgiës beste metalband Amenra een omgekeerde beweging: ze draaien hun volumeknop lager, trekken de gevoelige snaar strakker. Een exclusief format dus, op een exclusieve plek. Dat moet dan wel een exclusieve avond worden?

INNERWOUD

Gentenaar en voormalig lid van het kwartet Zura Zaj maakt op zijn contrabas soundscapes en subtiele melodieën met Innerwoud. Of je het nu neo-klassiek, hedendaags klassiek of zelfs ambient of drone muziek noemt; het blijft een intense luisterervaring die doet denken aan beroerende Ijslandse muziek en landschappen.

PAOLO ANGELI

Achttien snaren, een stel kleine hamertjes, schroeven en veren en een afzonderlijke output voor elke snaar. De Sardiniër Paolo Angeli verbouwde zijn gitaar tot een miniatuurorkest en doet daar interessante dingen mee. In zijn vrije improvisaties laat hij hedendaagse muziek versmelten met traditie. Daarbij komen zowel restanten van de Sardinische 'canto a chitarra' en 'tasgia' koren als free jazz, punk noise, drum & bass en avant pop aan bod.

Paolo Angeli leerde de oude Sardijnse muziekvormen uit zijn geboortegebied van de toen al bejaarde gitarist Giovanni Scanu. Die traditie vermengt hij met andere invloeden op zijn 'prepared guitar', waarvan de beroemde gitarist Pat Metheny overigens ook een exemplaar bestelde.

"His solo concert was impressive not only for the unique sounds that he was manifesting, but also for the raw creative energy that it invoked." (Pat Metheny)

AMENRA

Weinig muziek die zo beklijft, bezweert, verplettert, slaat en zalft als die van Amenra. Pure emotie omgezet in de schoonheid van verwoestende sludgemetal. Je zou voor minder lyrisch worden. In 2009 brachten ze hun akoestische EP Afterlife uit, waar ze al op zoek gingen naar een ander emotioneel spectrum. Nu volgt de haast spirituele live ervaring, en dat in een kerk nota bene.

De voorbije 15 jaar bouwde Amenra een welhaast legendarische live status op. Samen met bands als Hessian, Syndrome, The Black Heart Rebellion, Treha Sektori en Oathbreaker vormen ze een collectief van gelijkgezingen onder de noemer Church of Ra. Spiritualiteit en religie staan centraal, met terugkerende thema's als 'licht en duisternis', 'geboorte en dood' en 'pijn en offer'. Nu gooien ze de gitzwarte en loodzware sluiers van zich af om terug te vallen op hemelse soundscapes.

"Als de sludge van Amenra live een zoektocht naar verlossing is, is de akoestische tegenhanger de verlossing zelve." (***1/2 De Morgen)


Locatie

Sint-Jacobskerk
Bekijk op Google Maps

In het kader van

Ha'fest

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?