Ha'fest: L.U.M.E. / TaxiWars / Elephant9

jazz
za14.05.16

L.U.M.E.

De vijftien Portugezen van L.U.M.E. gaan verder dan de traditionele Big Band. Onder leiding van Marco Barroso mikken ze met composities en improvisatie op verschillende texturen, gaande van funk en boogiewoogie tot impressionistische klanktapijten met een Zappaniaanse twist.

L.U.M.E. ofte ‘Lisbon Underground Music Ensemble’ is samengesteld uit de crème de la crème van Portugal, met zowel jazzcats als klassieke muzikanten. Sinds hun eerste album in 2010 (JACC Records) bespeelden ze de grote jazzpodia in Spanje en Portugal, waarbij ze het vocabularium van jazz, rock en klassieke muziek vernieuwen met virtuoze kunde en verfrissende ironie.


Marco Barroso (compositie, piano), Manuel Luís Cochofel (fluit), Paulo Gaspar (klarinet), João Pedro Silva (sopraansax), Ricardo Toscano (altsax), José Menezes (tenorsax), Elmano Coelho (baritonsax), Jorge Almeida & Gonçalo Marques & Pedro Monteiro (trompet), Ruben Santos & Eduardo Lála & Pedro Canhoto (trombone), Miguel Amado (elektrische bas, contrabas), Vicky Marques (drums)

TAXIWARS

TaxiWars is jazz van het eigenzinnige soort: de verlossende combinatie van dEUS-frontman Tom Barman met een jazztrio onder leiding van topsaxofonist Robin Verheyen. Ze overgoten hun liefde voor jaren 60 jazz met energetische grooves en beklijvende teksten. Resultaat: een stomende plaat die tegelijk borrelt, sist en swingt.

Tom Barman stelde in het verleden al twee jazzcompilaties samen, gepuurd uit de catalogi van Impulse! en Blue Note. Het moest er dus van komen dat hij iets samen zou doen met Robin Verheyen, de meest gevraagde Belgische saxofonist in het buitenland. Verheyen ruilde zijn Kempische thuisbasis voor New York, waar hij al jaren tussen de jazzgrootheden vertoeft. In 2013 speelde hij op Jazz Middelheim nog met pianist Marc Copland, bassist Gary Peacock en drummer Joey Baron.

TaxiWars geeft het beste van parallel lopende werelden; een bedwelmende, je van je sokken blazende trip.

ELEPHANT9

De muziek van Elephant9 vinkt vele hokjes af. Deze Noorse band blijft zowel in de ‘Rockefeller’ rocktempel als intimistische jazzclubs overeind. Hun jongste plaat Silver Mountain heeft een doordrongen epische, psychedelische sound. Een batterij aan effectenpedalen en een groovende ritmesectie voeren het hoogste woord.

Elephant9 combineert het beste van explosieve progressieve jazzrock en neo-psychedelica. Sinds hun debuutDodoVoodoo (2006) bewezen ze dat de combinatie van een overstuurd Hammond-orgel, keyboards en strak geoliede ritmetandem werkelijk alle kanten kan opgaan. Een geoefend oor herkent hier en daar een zweem King Crimson of Weather Report, flarden Led Zeppelin of Deep Purple, maar ook Jimmy Smith en consoorten zijn nooit veraf.

“If you want music by the book, this is not for you. If you desire otherworldy musical experiences and explosive dynamics however, your search is over." Mikael Åkerfeldt, Opeth

Dit concert vindt plaats in het kader van Ha’fest, het muziekfestival van 11 tot en met 14 mei in en rond de Handelsbeurs.

De volledige line-up omvat een avond met jazz electronics, een live filmsoundtrack met Jóhann Jóhannsson, een creatie met Chantal Acda in de Sint-Jacobskerk en progressieve jazzrock met o.a. Taxiwars.

In het kader van

Ha'fest

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?