Ha'fest: Liesa Van der Aa & 42 voices: The Hall (creatie)

pop / rock / song
vr09.05.14

De Handelsbeurs vroeg multitalent Liesa Van der Aa om nieuw werk te schrijven dat op Ha’fest in première gaat. Het resultaat is een muziekstuk voor 42 stemmen, dat gepresenteerd wordt in de St.-Jacobskerk. Vooraf leiden de fantasierijke klanken van Inwolves de haast sacrale sfeer in.

LIESA VAN DER AA & 42 VOICES: THE HALL (CREATIE)

Dat Liesa Van der Aa een muzikale duizendpoot is, bewijst ze andermaal met haar nieuw werk voor 42 stemmen: The Hall.

De idee voor een 42-stemmig koor ontstond vanuit een fascinatie voor het gebruik van ver doorgedreven polyfonie in de renaissance. Het magistrale 40-stemmige werk van de 16de-eeuwse Engelse componist Thomas Tallis Spem in Alium bijvoorbeeld, klinkt nog steeds mythisch en hedendaags. Tegelijk kadert het in een nieuwe productie waaraan Liesa Van der Aa werkt: The Weighing of the Heart.


The Weighing of the Heart
verwijst naar de Egyptische mythologie waarbij in de ‘Hal van de Twee Waarheden’ het hart van een dode wordt gewogen. De god Osiris bepaalt samen met 42 rechters wie in welk hiernamaals terechtkomt.

Liesa Van der Aa brengt haar werk in de Sint-Jacobskerk, van oudsher een Hal van Twee Waarheden. Het is een mythische sacrale plek met een wonderbaarlijke akoestiek waarin de monumentale gezangen van het 42-koppigWaancel Podiumkoor en Liesa Van der Aa je zullen beroeren.

Het koor wordt doorgaans geleid door Peter Spaepen, die met Liesa voor Troops reeds samenwerkte en nu ook mee de muziek schreef. Voor de gelegenheid geeft hij zijn baton door aan Floris Lammens die het koor zal dirigeren. De gezangen gaan van Carmina Burana-achtige passages tot geheimzinnig gefluister. Een concert dat je tot in het hiernamaals bij zal blijven.

INWOLVES

Inwolves is de nieuwe band van Karen Willems (Yuko, Zita Swoon Group), Jürgen De Blonde (de Portables, Kohn) en Ward Dupan (Low Vertical). Bij Inwolves draait alles rond sfeer. Donkere synths botsen met Karens eigenzinnige drumstijl en worden overgoten met prachtige melodieën.

Inwolves klinkt donker maar er schijnt steeds een straal licht uit de duisternis. Als een soundtrack voor een niet-bestaande David Lynch film.

"Het trio, met naast Karen Willems ook nog Ward Dupan en Jürgen De Blonde, liet onlangs een sterke indruk na in de 4AD met een set die drie kwartier lang wist te boeien met regelmatig slechts een minimum aan ideeën." (Lees de volledige cd-recensie op enola.be)


"Inwolves omschrijven als een zijproject zou de nieuwe groep van drumster/percussioniste Karen Willems onrecht aandoen. Daarvoor is deze 10'' te creatief en te authentiek. In een klein half uurtje zet ze een donkere spacetrip met een kunstzinnige groove neer. Klasse." (CD-recensie Air+ in Rifraf febr. 2014)

"Los van de gebruikte percussietuigen, wordt deze kortspeler (speelduur: 26 minuten) nu gedomineerd door donkere, gelaagde elektronica. Het ene moment neigen de tracks naar afgekloven ambient of lijken ze gebaseerd op drones, het andere worden ze van iets meer ornamenten voorzien." (CD-recensie door Cobra.be)


Dit concert vindt plaats in het kader van Ha’fest, het vierdaagse festival van de Handelsbeurs. Bekijk het volledige programma en ontdek of je nog losse tickets kan aankopen.

Locatie

Sint-Jacobskerk
Bekijk op Google Maps

In het kader van

Ha'fest

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?