Ha'fest: Hildur Gudnadottir / Liesa Van der Aa / Mugison, Pétur Ben & BOX

pop / rock / song
do14.05.15

IJSLANDSE POP/ROCK

De IJslandse celliste en zangeres Hildur Gudnadottir (Múm) zet deze tweede avond van Ha'fest in. Met behulp van de nodige elektronica laat ze haar dromerige nieuwe album Saman op je los. Daarna is het aan Liesa Van der Aa, die intieme songs brengt uit haar laatste album WOTH, een clash tussen hedendaagse klassiek en seventies-pop. Als afsluiter volgt nog groter geschut: het Belgische barokcollectief BOX in samenwerking met IJslandse rockers Mugison en Pétur Ben.

MUGISON, PÉTUR BEN & BOX – THE LOOM OF MIND

Het Belgische barokcollectief BOX is niet zomaar een orkest. Gewapend met hun klassieke instrumenten gaan ze steeds op zoek naar pop- en rockmuzikanten om mee samen te werken. Dat resulteerde al in producties als 'Sága’ met Dez Mona en ‘You Us We All’ met Shara Worden. Nu halen ze hun mosterd bij de IJslandse rockscene, waar Mugison en Pétur Ben niet de minste namen zijn. Rock-‘n-roll, blues, folk, triphop en elektronica komen samen in een grillig en barok klanktapijt.

>> Bekijk een opname van 'Tipsy King' op Cobra.be

Mugison trekt geregeld zijn laptop uit de stekker om hem in te ruilen tegen muzikanten van vlees en bloed. Zijn muzikale landschap lijkt wel een grote, vrolijke en soms zelfs lichtjes schizofrene speeltuin. Zo verzorgde hij zowel het voorprogramma van Queens of the Stone Age als van elektronica-wizard Matthew Herbert of diens folky landgenote Emiliana Torrini.

En Pétur Ben is een klassiek geschoolde, prijzenwinnende arrangeur en componist voor filmmuziek van o.a. Children, Parents en Metalhead van Ragnar Bragason. Daarnaast tourde hij ook de wereld rond als underground IJslandse rockster. Hij werkte naast projecten met andere te ontdekken IJslanders als Kippi Kaninus, Amiina, Sigtryggur Baldursson van The Sugarcubes al verschillende keren samen met Mugison.

LIESA VAN DER AA TRIO

In 2014 werkte Liesa Van der Aa in Berlijn haar tweede plaat WOTH af. Deze conceptplaat groeide uit tot een muziektheatervoorstelling, met acht muzikanten, video projectie en een 42 stemmig koor op podium. Een groots opzet, dat in de Handelsbeurs op veel succes kon rekenen. Voor deze avond brengt Van der Aa WOTH terug tot de kern: intieme songs in een kleine bezetting. Ze speelt samen met Ephraim Cielen op gitaar en drums en Elisabeth De Loore aan de piano. Verwacht een muzikaal pad tussen hedendaags klassiek en seventies-pop, romantiek en experiment, techno en Dallas.

>> beluister WOTH op soundcloud

HILDUR GUDNADOTTIR - SAMAN

Hoewel de naam Hildur Gudnadottir misschien geen belletje doet rinkelen, doen bands waarbij ze speelde zoals Múm, Pan Sonic en Throbbing Gristle dat wel. Een IJslandse celliste en vocaliste met een avontuurlijke avant-garde palmares dus. In haar solowerk graaft ze in het geluidsspectrum van de cello, waarin zowel de intiemste eenvoud als overweldigende soundscapes verborgen zijn. Op haar nieuwste album Saman, dat in juni als vierde in de rij uitkwam bij Touch, staat haar vluchtige stem in contrast met de volle rijkdom van cellotonen. Een evenwichtsoefening tussen donker en licht die je even perplex slaat.

"It’s a delicate record of balances, consisting of sparse instrumentals composed of arrangements for cello and voice, a dualistic pairing that represents togetherness — thus, Saman, which is Icelandic for “together.” (Tiny Mix Tapes)

Dit concert vindt plaats in het kader van Ha’fest, het muziekfestival van 13 tot en met 16 mei in en rond de Handelsbeurs.

In het kader van

Ha'fest

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?