Grijze cellen: Robots

di15.11.16

Gratis, mits reserveren

Deze debatavonden verlopen volgens een vast stramien: allereerst geven twee topwetenschappers uit Nederland en Vlaanderen een lezing van 20 minuten en daarna volgt een gesprek onder leiding van een wetenschapsjournalist.

>> Ga naar de site van deburen voor een overzicht van alle afleveringen met video's van de lezingen en de gesprekken.

ROBOTDEBAT

Robots rukken op. Niet alleen bij de productie van goederen, ook in het verkeer en de logistiek bieden robots een helpende hand of nemen ze taken van de mens over. Ze helpen de chirurg, verkennen mars, letten op onze kinderen en vervullen ondersteunende taken in de ouderenzorg.

Hoe veranderen robots ons leven nu en in de toekomst? Tijdens deze Grijze Cellen gaan we het hebben over slim design, leergierige en empathische robots en ethische kwesties.

SPREKERS

  • professor robotica Bram Vanderborght (VUB)
  • hoogleraar vision based robotics Pieter Jonker (TU Delft en Robot Robots Company)
  • gevolgd door een gesprek onder leiding van Dominique Deckmyn (De Standaard).

Bram Vanderborght (1980) is professor robotica aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij richt zich op slim design en de ontwikkeling van een nieuwe generatie robots die de mens fysiek en sociaal assisteert zoals prothesen, revalidatierobots, assistieve staphulpmiddelen en sociale robots voor bijvoorbeeld kinderen met autisme.

Hiervoor werkt hij samen met psychologen, kinesisten en ethici. Daarnaast organiseert hij RoboCup Junior, een jaarlijkse robotwedstrijd om kinderen warm te maken voor wetenschap en techniek.

Pieter Jonker is hoogleraar vision based robotics bij het Delft Biorobotics Lab aan de TU Delft. In dit lab wordt op de mens geïnspireerd onderzoek gedaan naar humanoïde lopende robots en autonome service robots voor de (thuis)zorg.

Jonker doet onderzoek naar leergierige robots die autonoom in complexe omgevingen allerhande taken kunnen uitvoeren. Zijn huidige onderzoekslijn betreft real-time embedded vision systemen en kunstmatige intelligentie ten behoeve van robotica, surveillance en augmented reality.

Jonker is bovendien mededirecteur van Robot Robots Company, een bedrijf dat beveiligings- en zorgrobots maakt in nauwe samenwerking met TU Delft. Begin dit jaar sleepte het bedrijf een miljoeneninvestering binnen voor verdere ontwikkeling en marktintroductie in Europa.


I.s.m. Eos, deBuren, FWO, KULeuven & STUK

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?