Grijze Cellen: Iedereen Gezond

ma12.10.15

We eten ongezond en bewegen te weinig. We drinken en roken te veel. Campagnes om ons gezonder te doen leven, zetten weinig zoden aan de dijk.

Wat helpt dan wel? Moet de overheid ons via nudging een duwtje in de goede richting geven, zonder dat we het zelf merken? Moet er een vettaks worden ingevoerd? Moet wie ziek wordt door zijn ongezonde levensstijl, daar zelf financieel voor opdraaien? Of zijn we te ver doorgeschoten in ons streven naar gezondheid en moet iedereen maar zelf uitmaken wat goed voor hem is?

Met lezingen van Jaap Seidell (hoogleraar voeding en gezondheid VU Amsterdam) en Luc Bonneux (arts, epidemioloog en auteur), gevolgd door een gesprek onder leiding van Eos-redacteur Dieter Decleene.

Gratis, reserveren aanbevolen: www.deburen.eu of 02 212 1930

Luc Bonneux
- arts, epidemioloog en wetenschappelijk publicist
- opleiding geneeskunde aan de Universiteit van Antwerpen
- werkte als tropenarts in Congo (1981 tot 1986)
- aan de slag in het Tropeninstituut in Antwerpen
- haalde master Epidemiologie aan de London School of Hygiene (1988)
- onderzoekspositie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (1989)
- promoveerde in 2001 op het gebruik en de toepassing van wiskundige modellen in de evaluatie van niet overdraagbare verouderingsaandoeningen
- momenteel is hij arts voor de Stichting Groenhuysen in omgeving van Roosendaal.
- publiceerde kritische stukken over onderwerpen als de gevaren van passief roken, de schadelijke invloed van de zon en de effectiviteit van gezondheidscampagnes.

Jaap Seidell
- studeerde Science in Health Nutrition aan de Wageningen UR
- hoogleraar Voeding en Gezondheid en directeur van het Instituut voor Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam
- wetenschappelijk directeur van het Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht Zwolle (OPOZ) en voorzitter van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON)
- betrokken bij onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van overgewicht en de rol van leefstijl bij het voorkomen van chronische ziektes. Hij richt zich onder meer op de effectiviteit van maatregelen en interventies die kunnen leiden tot betere preventie en zorg. Als deskundige op dit gebied adviseert hij verschillende nationale en internationale wetenschappelijke organisaties, waaronder de World Health Organisation en de Gezondheidsraad.
- publiceerde ruim 400 artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en hoofdstukken in boeken. Samen met Jutka Halberstadt schreef hij het boek Tegenwicht - feiten en fabels over overgewicht (Bert Bakker, 2011).


Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?