Grijze Cellen: Fijnstof

ma31.03.14

De Nederlandse en Belgische lucht behoort tot de smerigste van Europa. Inademing van fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Het verhoogt de kans op longkanker, infarcten en diabetes en het verlaagt de levensverwachting met gemiddeld negen maanden.

Doen de overheden wel genoeg om burgers te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s? En zullen Nederland en België de Europese norm voor schonere lucht halen in 2015? Eos-redacteur Reinout Verbeke gaat in gesprek met Tim Nawrot (Universiteit Hasselt en KUL) en Rob Beelen (ESCAPE en Universiteit Utrecht).

Tim Nawrot is hoofddocent voor Milieu-epidemiologie aan de Universiteit van Hasselt en de KU Leuven. Nawrot heeft een goed zicht op de Belgische situatie en zijn wetenschappelijke achtergrond drijft hem tot bepaalde conclusies. Onlangs deed De Morgen nog een beroep op zijn kennis over het onderwerp. (Lees het artikel op demorgen.be)

Rob Beelen is als milieu-epidemioloog verbonden aan de Universiteit van Utrecht en coördineert het ESCAPE-project (European Study of Cohorts for Air Pollution Effects). Hij kan bijgevolg meer duiding geven bij de situatie in Nederland, en heeft daarbij de politieke achtergrond. Ook hij staat bekend als een specialist ter zake en kan misschien wel het antwoord bieden op hoe het verder moet.


Samenwerking tussen Handelsbeurs Concertzaal, Eos, deBuren, FWO

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?