Grijze Cellen: De Toekomst van de Landbouw

ma13.10.14

LEZINGEN EN DEBAT MET OLIVIER DE SCHUTTER & RUDY RABBINGE

Gratis, maar mits reserveren (+32(0)2 212 1930)
De lezingen gaan door in het Engels.

Met de huidige conventionele landbouwmethodes zullen wij de groeiende wereldbevolking in de toekomst niet meer kunnen voeden. Bovendien raken natuurlijke grondstoffen uitgeput, wordt het klimaat steeds grilliger en is de beschikbare ruimte beperkt. Hoe moet de agrarische sector zich ontwikkelen om voedselzekerheid te garanderen? Moeten we productieverhoging en vrijhandel nastreven en kiezen voor een verdere ontwikkeling van industriële landbouw of moeten we overconsumptie beperken, de draagkracht van het ecosysteem respecteren en de kant opgaan van kleinschalige agro-ecologie?

Olivier De Schutter (Voormalig Rapporteur van de VN voor het recht op voedsel, Franquiprijs 2013) en Rudy Rabbinge (emeritus hoogleraar duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid aan Wageningen UR) geven een lezing. Daarna gaan zij onder leiding van Eos-redacteur Dieter De Cleene in gesprek.

WIE?

Olivier De Schutter studeerde rechten aan de Université catholique de Louvain (UCL), de Université Panthéon-Assas in Parijs en Harvard University. De Schutter promoveerde in 1999 aan de Université catholique de Louvain, waar hij momenteel werkt als professor bij het Centrum voor Rechtsfilosofie. Daarnaast is De Schutter lid van de Global Law School Faculty van de New York University en als gastprofessor verbonden aan de Columbia University. Olivier De Schutter is een specialist op het gebied van internationaal recht, mensenrechten en rechtstheorie. Van 2008 tot juni 2014 was hij bovendien Speciaal Rapporteur van de Verenigde Naties over het Recht op Voedsel. De Schutter is een groot voorstander van lokale en agro-ecologische landbouw. In 2013 kreeg hij de Francqui-Prijs voor zijn multidisciplinaire bijdrage aan een meer duurzame wereld.

Rudy Rabbinge (1946) is een Nederlands agronoom, voormalig politicus en emeritus hoogleraar duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid aan Wageningen UR (2001-2011). Hij studeerde aan de toenmalige landbouwschool in Wageningen af als plantenziektekundige en promoveerde daar op de biologische bestrijding tegen spint. Rabbinge werkte als hoogleraar met verschillende leerstoelen aan Wageningen Universiteit (1985-2001), University of California (Berkeley, 1978) en KU Leuven (1981-1984). Hij vervulde vele bestuursfuncties in de wetenschappelijke, private en publieke sector. Naast zijn academische carrière was hij jarenlang actief voor de PVDA als lid van de Provinciale Staten van Gelderland (1978-1988) en als lid van de Eerste Kamer (1999-2007). In de Eerste Kamer hield hij zich bezig met Landbouw, Financiën en Ontwikkelingssamenwerking. Op dit moment is Rabbinge onder andere als voorzitter betrokken bij de Stichting Onderzoek Wereldvoedsel Voorziening.

Gratis, maar mits reserveren (+32(0)2 212 1930)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?