Grijze Cellen: De (on)zin van alternatieve geneeskunde

ma04.11.13

GRIJZE CELLEN: DE (ON)ZIN VAN ALTERNATIEVE GENEESKUNDE

Veel mensen zoeken hun heil in alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie, chiropraxie en acupunctuur. Sommigen claimen dat bepaalde alternatieve therapieën werken zelfs al ontbreekt wetenschappelijk bewijs. Zijn er risico's? Hoe sterk speelt het placebo-effect? Moeten niet-conventionele therapieën terugbetaald worden? Houden we de reguliere geneeskunde en alternatieve geneeskunde best strikt gescheiden of kan een integrale geneeskunde tot een betere gezondheidszorg leiden? Norbert Fraeyman (hoogleraar farmacologie UGent en auteur van Kritische reflecties over alternatieve geneeswijzen) en Hilde Vanthuyne (pedagoge en homeopaat) geven een lezing en gaan daarna in gesprek onder leiding van Eos-redacteur Reinout Verbeke.

Norbert Fraeyman (°1948) studeerde scheikunde en promoveerde in 1970 binnen het vakgebied van de biochemie. Fraeyman is hoogleraar farmacologie aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent en verzorgt sinds 1992 jaarlijks de lessen ‘Reflecties over Alternatieve Geneeswijzen'. In 2010 publiceerde hij onder dezelfde titel een boek waarin hij via wetenschappelijke informatie en kritische bemerkingen een korte rondleiding geeft door het domein van de alternatieve geneeswijzen, met uitgebreide aandacht voor acupunctuur, homeopathie, osteopathie en chiropraxie. Van 1998 tot 2010 was hij coördinator van het studium generale voor de opleiding Geneeskunde. Fraeyman was bovendien een aantal jaren werkzaam als lid van de Hoge Gezondheidsraad en wordt vaak geconsulteerd als expert voor studies en publicaties over alternatieve geneeswijzen.

Hilde Vanthuyne (°1969) studeerde pedagogische en psychologische wetenschappen aan de KU Leuven en culturele agogiek aan de VUB. Vervolgens studeerde ze Klassieke Homeopathie aan het Centrum voor Klassieke Homeopathie (CKH) en aan de School Voor Homeopathie. Nascholingen in de homeopathie bij Alfons Geukens, Alize Timmermans en Georges Vithoulkas werden aangevuld door postuniversitaire trainingen in systeemdenken en trauma healing aan de KU Leuven. Sinds 1999 werkt Vanthuyne als klassiek homeopaat in een zelfstandige praktijk in Leuven en in een vroedkundepraktijk in Brussel. Als docent is ze verbonden aan het CKH en verzorgde ze reeds vele gastcolleges in het departement gezondheidszorg aan de Thomas More in Kempen. De voorbije jaren werkte ze als woordvoerster van de Liga Homeopathica Classica en als Kamerlid binnen het ministerie voor volksgezondheid intensief mee aan de wetgeving op de homeopathie (Wet Colla). Naast deze werkzaamheden ijvert ze voor intrinsieke kwaliteitseisen in de opleiding en de professionele beoefening van de klassieke homeopathie als een specifieke behandelingswijze met een 'eigen' denkkader.Grijze Cellen is een lezingen- en debatreeks in samenwerking met wetenschappelijk tijdschrift Eos, Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO), deBuren en Handelsbeurs Concertzaal te Gent.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?