Gonzalo Rubalcaba quartet: 'Tribute to Charlie Haden'

aanstekelijk, ingetogen
jazz
za18.03.17

Ode aan de sfinx van de jazz

De pianist Gonzalo Rubalcaba is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Afro-Cubaanse jazz. Hij maakte zijn debuut bij de inmiddels overleden legende Charlie Haden, die hem introduceerde bij het Blue Note label.

De invloed van deze bassist loopt als een rode draad doorheen zijn carrière. Na jaren van artistieke verbondenheid brengt de voormalige leerling nu een ode aan de meester.

Rubalcaba praat over wat muziek voor hem is bij de opnames van een eerder album:

Wie is Rubalcaba?

Rubalcaba kreeg muziek binnen met de paplepel. Na een uitvoerige introductie van de Cubaanse traditie volgde al snel de Amerikaanse jazz, met pianogoden Thelonious Monk en Bud Powell voorop.

Het buitenland lonkte, waar hij als jonkie indruk maakte op trompettist Dizzy Gillespie. Maar zijn carrière kwam pas echt op gang toen hij in 1986 de klik maakte met Charlie Haden.

Muzikale vrienden

Het leidde tot talloze verschijningen op elkaars albums, waarvoor ze een resem Grammy Awards in ontvangst namen. Tot Haden stierf in 2014. Hun artistieke verbondenheid kreeg in 2015 onverwacht een staartje met de release van Tokyo Adagio.

Deze opname uit 2005 zette de onmiskenbare magie tussen de twee nog eens extra in de verf. Nu komt Rubalcaba naar Gent voor een muzikaal eerbetoon aan zijn geliefde collega.

Muzikanten

Gonzalo Rubalcaba (piano), Will Wilson (sax), Matthew Brewer (bas), Jeff Ballard (drums)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?