Foyer Matinee: Rembrandt Frerichs (piano)

jazz
overdag
zo21.12.14

Jazz, oude muziek en het Midden-Oosten

Rembrandt Frerichs is als jazzpianist van vele markten thuis. Voor zijn nieuwste project ‘De hedendaagse pianoforte’ dook hij in de muziekgeschiedenis, en maakte daardoor ook furore binnen de oude muziekwereld. Via zijn fascinatie voor oriëntaalse instrumenten als de santur en de qanun kwam hij bij de pianoforte terecht, de Europese voorloper van de hedendaagse piano. Daarmee krijgt zijn werk naast het improvisatoire uit de jazz en het wereldse uit het Midden-Oosten ook een klassieke inslag.

In zijn twintiger jaren kwam deze Nederlander door een beurs voor ‘excelling young musicians’ in het conservatorium van New York terecht. Hij is dus maar al te bekend met de Amerikaanse jazztraditie, maar toch kiest hij voor minder platgetreden paden. Muziektradities uit heel de wereld, zoals Arabische ritmes en tonaliteiten, maken zijn muziek rijker en rijker. Na zijn debuut Self Portrait in 2007 ging zijn carrière pas echt van start. Hij speelde in de legendarische jazzclub Birdland in New York, toerde langs festivals en clubs in heel Europa en het Midden Oosten en kreeg een speciaal voor hem ontworpen pianoforte (Belgische topmakelij van Chris Maene) cadeau van het Nederlandse Nationaal Instrumentenfonds. Met het label ‘Music export Artist’ behoort hij officieel tot de top van de Nederlandse muziekscène.

Frerichs speelt dit concert - de pianoforte indachtig - op een gewone piano.

Dit concert behoort tot Foyer Matinee, een reeks aperitiefconcerten die elke derde zondag van de maand tijdens de bloemenmarkt doorgaan. Het concert zelf gebeurt in het kader van 40 jaar BIMHUIS, partner van de Handelsbeurs in het Europe Jazz Network.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?