Fauré Quartett (Pianokwartet)

klassiek
wo14.10.15

VAN GENESE TOT APOTHEOSE

Met zijn KV 478 schreef Mozart de fundering voor het pianokwartet: drie strijkers en een piano in één harmonisch verbond. Bijna een eeuw later dreven Brahms en Fauré de mogelijkheden van de bezetting op de spits met enkele van de mooiste pianokwartetten ooit geschreven.

Van genese tot apotheose, het in de Handels­beurs reeds geliefde Fauré Quartett verbindt deze werken met een poëtische vanzelf­sprekendheid.

Mozart was de eerste die de vier stemmen binnen het pianokwartet gelijkwaardig behandelde. Bijna een eeuw later plukte men nog steeds de vruchten van deze instrumen­tale emancipatie. Fauré’s eerste pianokwartet is daar een schitterend voorbeeld van. Ondertussen had ook Brahms zijn stempel op het repertoire gedrukt, onder meer met de verfijnde grandeur van zijn stormachtige derde pianokwartet.

Juist met een opname van dit werk brak het Fauré Quartett in 2008 internationaal door. Tot op vandaag is dit vaste kwartet een van de parade­paardjes van Deutsche Grammophon, waarvoor het zowel historische als hedaagse muziek opneemt. Dit tot groot genoegen van zowel critici als publiek.

Fauré Quartett
Dirk Mommertz (piano), Erika Geldsetzer (viool), Sascha Frömbling (altviool), Konstantin Heidrich (cello)


Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?