Fauré Quartett (pianokwartet)

klassiek
wo13.11.13

SYMFONISCHE REUZEN IN HET KLEIN

Vaste pianokwartetten zijn schaars. Als het, zoals het Fauré Quartett, overladen wordt met prijzen en superlatieven, dan kunnen we gerust over een unicum spreken. Vorig jaar liet het een diepe indruk na met een messcherpe uitvoering van Fauré en Brahms.

Deze keer spelen ze op uitdrukkelijke vraag van de Handelsbeurs een zelden uitgevoerd programma. Kers op de taart is een hoogromantisch tweeluik: jeugdwerken van Richard Strauss en Gustav Mahler, de latere reuzen van het hoogromantische symfonische genre. Mahler was amper zestien toen hij zijn Quartettsatz componeerde, een werk dat in weerwil van zijn jeugd de donkere weemoed van het fin de siècle uitademt. Martin Scorsese gebruikte het als leidmotief in Shutter Island. Strauss experimenteert in zijn ambitieus opgebouwde pianokwartet met een weelderige klankarchitectuur. Een voorafschaduwing van de symfonische gedichten waarmee hij later muziekgeschiedenis zou schrijven.

Fauré Quartett: Dirk Mommertz (piano), Erika Geldsetzer (viool), Sascha Frömbling (altviool), Konstantin Heidrich (cello)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?