Esencia

global sounds
do08.11.12

ESENCIA

Juan José Amador is een wereldberoemde zanger die voor alle grote dansers in de flamenco wereld zingt. Met zijn 52 jaar is hij een veteraan in de flamenco wereld. Zijn verschijning is elegant, zijn stem rauw en puur. Juan José wil zijn ervaring graag ten dienste stellen van de jonge generatie die deze pure vorm van dansen in ere houdt.

In de voorstelling 'Esencia' is Juan José het middelpunt. Hij zingt zowel solo's als voor dansers María 'La Serrana' en Antonio Molina 'el Choro'. Esencia is een pure voorstelling, ontdaan van alle opsmuk, waarin alleen de essentie van de flamenco te zien zal zijn. Zigeuner flamenco van het hoogst denkbare niveau en van zó dichtbij dat het bijna tastbaar wordt.

Antonio Molina 'el Choro' werd geboren in een zigeunerfamilie uit Huelva. Zijn vader was danser. Op 15 jarige leeftijd trok Choro in zijn eentje naar Sevilla waar hij ging studeren aan de Fundación van Christina Heeren. Van huis uit kreeg hij de zigeunerkracht mee en de ritmiek die de zigeuners zo eigen is, maar op de Fundación koppelde hij dit aan de verfijning en elegantie, wat hem uniek maakt in zijn soort.

María 'La Serrana' werd geboren in Libanon en groeide op in Nederland. In 1999 vertrok ze naar Sevilla om flamencodanseres te worden. Ze nam gedurende 10 jaar intensief privé- en groepsles bij Farruquito. Ze ging op zoek naar haar eigen stijl en probeerde haar sensuele arabische achtergrond vorm te geven binnen de sterke stijl van de Farrucos. Andere docenten waren Matilde Coral, Manuela Carrasco en Carmelilla Montoya, alle drie beroemdheden die bekend staan om kracht en vrouwelijkheid. La Serrana is één van de weinige jonge danseressen die danst in zigeunerstijl.

De jonge gitarist Luís Amador heeft de kunst van het bespelen van zijn instrument in eerste instantie geleerd in huiselijke kring, voor de flamenco de beste aanbeveling die een artiest kan hebben. Van zijn vader, de pure flamencozanger Luís Amador, en zijn oom Juan José Amador leerde hij al op heel jonge leeftijd zang begeleiden, een kunst waar veel gevoeligheid en improvisatietalent voor nodig is. Van zijn goede vrienden Farruquito en el Farru leerde hij dans begeleiden. Zijn oom Ramón Amador bracht hem de traditie bij en van hem nam Amador een bepaalde cadans, kracht en bedriegelijke eenvoud over die (helaas) niet vaak meer te zien is. Luis is een zigeuner pur sang, en daarom uitermate geschikt om José Valencia, Choro en La Serrana te begeleiden.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?