Elias String Quartet (strijkkwartet)

klassiek
do27.11.14

GRACIEUZE VERSUS DRAMATISCHE STIJL

2010 was het jaar van de grote doorbraak voor het Elias String Quartet. Tegenwoordig verdiepen deze Britten zich in het werk van Beethoven. Tijdens dit concert in de Bijloke merk je het contrast tussen de vroege, Mozartminnende Beethoven en de latere, radicalere composities.

Het Britse Elias Quartet is een van de opvallendste ontdekkingen van de laatste jaren. In 2010 wonnen ze voor hun debuut-cd de BBC Music Magazine Award ‘Newcomer of the Year’. In 2014 startten ze met de volledige Beethovencyclus in Wigmore Hall in Londen en in de VS.

Er is een wereld van verschil tussen de jonge, nog gracieus classicistisch schrijvende Beethoven van eind 1790 en de radicaal dramatische werken een kwarteeuw later. Zijn vijfde strijkkwartet zou ruwweg gemodelleerd zijn naar het kwartet in A van Mozart, terwijl het veertiende strijkkwartet net een complete breuk is met het classicisme.

Ook Haydn en Mozart hielden elkaar in de gaten. Dat valt onder meer op in de melodische uitwerking van Haydns Vogelkwartet, een van zijn grappigste kwartetten.

Sara Bitlloch & Donald Grant (viool), Martin Saving (altviool), Marie Bitlloch (cello)


Locatie

Muziekcentrum De Bijloke
Bekijk op Google Maps

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?