Drifter / Erik Friedlanders Oscalypso

aanstekelijk
jazz
wo01.02.17

Langverwachte combacks

Een hele tijd geleden was het Alexi Tuomarila Quartet goed op weg om internationaal potten te breken. Twaalf jaar later komt de band opnieuw samen als Drifter. De vonk slaat nog altijd over.

Oscalypso is cellist Erik Friedlanders ode aan het pionierswerk van bebopbassist Oscar Pettiford, die na een ongeval tijdelijk overschakelde op de cello en het instrument zo introduceerde binnen de jazz.

Drifter

Samen met zijn kompanen had pianist Alexi Tuomarila ooit een bloeiende carrière voor zich, tot zijn label besliste om niet langer jazz en klassiek uit te brengen. In 2015 overtuigde Edition Records de vier muzikanten om terug samen te komen (nu als Drifter), en de resultaten mogen er zijn.

De band kon rekenen op uitstekende reacties op het nieuwe album en pikt de draad op waar die in 2003 bleef liggen.

Oscalypso

Enkele jaren geleden kwam Friedlander al naar Gent met zijn Broken Arm Trio, waarvan deze bezetting een uitbreiding is. Wordt de cello doorgaans beschouwd als een instrument dat vooral in de klassieke muziek thuishoort, dan wil Friedlander daar verandering in brengen.

De speelse en vreugdevolle composities van Oscar Pettiford lenen zich daar uitstekend voor. Ze spelen zowel bekende stukken als 'Bohemia After Dark' en 'Tricotism' als minder bekend werk zoals 'Cable Car' en 'Cello Again'.

I love the elegance of Pettiford's lines. He's such a savvy and joyful composer. (...) You can't help but smile when you play.

Friedlander

Muzikanten

20u15 Drifter
Alexi Tuomarila (piano), Nicolas Kummert (sax), Axel Gilain (contrabas), Teun Verbruggen (drums)
21u15 Oscalypso
Erik Friedlander (cello), Michael Blake (sax), Trevor Dunn (contrabas), Michael Sarin (drums)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?