Diamanda Galas: 'Death will come and have your eyes'

pop / rock / song
wo20.04.16

KONINGIN VAN DE NACHT

Wanneer Diamanda Galás haar stembanden aan het werk zet, gebeuren er onvoorspelbare dingen. Al jaren staat deze Amerikaanse met Griekse roots aan het front van diepgravend engagement en experiment. Met een uitzonderlijk stembereik van drie tot vier octaven kruipt ze van grommende dieptes naar glasheldere hoogtes, waar ze wie luistert een geweten trekt en schopt.

Galás is als legende even wispelturig als geniaal. Als hogepriesteres van de duisternis zwengelt ze doorheen haar carrière van de ene muziektraditie naar de andere. Met het grootste technische vernuft schakelt over van Belcanto naar Griekse Amanes of Anatolische gezangen, van rauwe blues naar haar hoogst persoonlijke manier van zingen. Daarbij gieten thema's als onrecht, intolerantie en vooroordelen steevast olie op haar artistieke vuur.

In 1999 bezweerde ze het Gentse publiek nog tijdens een memorabel concert in het Gravensteen. Het leidde tot het album Defixiones, Will and Testament (2014). Pitchfork bekroonde met een 8.5 en de eretitel "graveyard Maria Callas (sans corpsepaint)".

Ook vandaag blijft Galás' temperament duister, wat ze in haar solotour Death Will Come and Have Your Eyesbevestigt. Ze speelt een selectie van haar beste songs aan de piano, van traditionals tot herwerkingen van onze eigen Jacques Brel. Uneasy listening gegarandeerd, maar Galás is een fenomeen dat beklijft en je de rillingen van je leven bezorgt.


Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?