Dhafer Youssef

wereld / flamenco / fado
za29.10.16

TUSSEN OUD EN NIEUW

Samen met Rabih Abou-Khalil en Anouar Brahem geldt Dhafer Youssef als een van de belangrijkste moderne exponenten van de oud. Ooit was deze Arabische luit vooral deel van het muzikale Midden-Oosten.

Een handvol virtuozen maakte de brug naar de hedendaagse muziek. Youssef verenigt de traditie naadloos met Europese jazz, rock en Mediterrane invloeden.

YOUSSEF?

Als telg uit een Tunesisch geslacht van muezzin stond het vast dat Youssef iets met muziek zou doen. De stem van de jonge Dhafer galmde al snel uit de luidsprekers van de minaret in zijn geboortestad.

Het verhaal doet de ronde dat hij zijn eerste oud maakte van zwerfafval. Youssef had van kindsbeen af een uitzonderlijk talent en dat bloeide helemaal open na zijn verhuis naar Europa.

KLINKT ALS

Na samenwerkingen met jazzgroten als Paolo Fresu en Bugge Wesseltoft vond Youssef snel een eigen stijl. Zijn opvallende combinatie van fragiliteit en kracht doen finesse, ritmische stuwing en bonte texturen samensmelten. Nu treedt hij aan met een in jazz volleerd kwartet en stelt hij zijn nieuwe plaat voor.

Dhafer Youssef (oud, zang), Aaron Parks (piano), Ben Williams (bas), Mark Guiliana (drums)


Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?