Dez Mona & B.O.X.: 'Lucy'

pop / rock / song, klassiek
do21.04.22

Theatraal tussen pop en barok

LUCY houdt het midden tussen concert en voorstelling, en tussen pop en barok. Aan de hand van nieuwe teksten, nieuwe muziek, gelaagde beelden, tactiele stoffen en bezwerende stemmen gaan Dez Mona en B.O.X op zoek naar de betekenis van thuiskomen en verbondenheid in een versnipperde wereld.

“My fellow traveller
Where will we go?
Off the grid
Into the heart
All at once or not at all”

- Fellow Traveller

De avond piekte in dat handvol songs waarin de instrumentale vindingrijkheid van B.O.X. en de vocale flair van Dez Mona elkaar optilden tot emotionele hoogten zonder te verzanden in pathetiek.

★★★★ De Morgen

Dez Mona & B.O.X lieten zich voor deze voorstelling inspireren door het barokke oratorium, een muzikale vertelling waarin een centraal personage een reeks gebeurtenissen vertolkt om de luisteraar tot emotionele en spirituele loutering te bewegen.

Recitatieven (spoken word, soundscapes, ...) die het verhaal stuwen worden naadloos afgewisseld met samenzang en instrumentale stukken, terwijl aria’s (songs) de ruggengraat van het geheel vormen. Door het inzetten van die verschillende registers ontstaan tussenpozen waarin ruimte wordt gemaakt voor ontroering en contemplatie, terwijl de globale spanningsboog ononderbroken doorloopt.

Maar waar traditionele oratoria reflecteren over bijbelse thema’s of klassieke mythologie kijkt LUCY een aantal sociale thema’s in de ogen: identiteit versus gemeenschap, individualiteit tegenover samenhorigheid, activisme tegenover genoegzaamheid, en de verbondenheid, maar ook versnippering die daarmee gepaard gaan.

Achtergrond

LUCY is het langverwachte vervolg op de internationaal bejubelde ballade opera SÁGA, die in 2011 ontstond nadat Dez Mona en B.O.X een pact sloten om vernieuwende popmuziek te fuseren met barokke klankkleuren. Voor de concerten op het Prototype Festival (New York, januari 2016) had de New York Times alleen maar superlatieven over: 

"(...) an evening of unfailingly gorgeous music that felt exotic and familiar at once", of nog: "(...) classy, sensual, exquisitely artful and unmistakably new." 

De hybride klanktaal van Dez Mona & B.O.X is tijdloos en eigentijds; exact tien jaar later is dit nog steeds het fundament waarop LUCY gebouwd wordt.

LUCY wordt gemaakt door Dez Mona & B.O.X, in coproductie met Internationale Kunstcampus deSingel, Muziekcentrum De Bijloke, en met steun van de Vlaamse Overheid.

foto © Marijn Achten

Programma

Dez Mona & B.O.X. zijn:
Gregory Frateur (zang), Pieter Theuns (theorbe), Roel Van Camp (accordeon), Jutta Troch (barokharp), Sjoerd Bruil (gitaar), Berlinde Deman (serpent), Kristof Roseeuw (contrabas), Charlotte Schoeters (sopraan) en Michaela Riener (sopraan)

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?