Debat: Zijn wij ons brein?

wo22.02.12

GRIJZE CELLEN: ZIJN WIJ ONS BREIN?

Excellente wetenschappers over hersenonderzoek, determinisme en vrije wil

Hoe vrij is onze vrije wil? Wordt onze wil niet eigenlijk gestuurd door onbewuste hersenprocessen? Maken we dus al keuzes in ons brein voordat we ons daar bewust van worden? En als dat het geval is, kan een misdadiger dan nog verantwoordelijk zijn voor zijn daden? Onze maatschappij is gericht op het nemen van de eigen verantwoordelijkheid, zeker als het gaat om crimineel gedrag. Welke invloed heeft het hersenonderzoek op dit soort fundamentele waarden? Is hoe we ons vandaag gedragen (verliefdheid, strijd, eten, ...) de uitdrukking van de genen die onze verre voorouders meegaven? En omgekeerd: in welke mate kunnen wij met technologie onze hersenprocessen sturen? Wat zijn de beloften van hersenstimulatie in de strijd tegen depressie, epilepsie, gehoor- en gezichtsverlies? Excellente wetenschappers Paul Boon, diensthoofd neurologie van het UZ Gent en de Nederlandse arts & hersenonderzoeker Dick Swaab gaan met elkaar in gesprek, onder leiding van Reinout Verbeke van Eos.

Paul Boon is diensthoofd neurologie in het UZ Gent en directeur van het Instituut voor Neurowetenschappen aan de UGent. Hij doet onderzoek naar epilepsie, slaapstoornissen en de beeldvorming van de hersenen. Daarnaast voert hij studies uit naar het mechanisme van diepe hersenstimulatie in de strijd tegen epilepsie, parkinson en depressie.

Dick Swaab is een Nederlandse arts en hersenonderzoeker. Hij was hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en dertig jaar lang directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek. Hij schrijft voor een breed scala aan kranten en tijdschriften: van Naturetot en met NRC Handelsblad. Swaab is auteur van het boek 'Wij zijn ons Brein. Van baarmoeder tot Alzeimer'.


Grijze Cellen is een lezingen- en debatreeks in samenwerking met wetenschappelijk tijdschrift Eos, Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO), deBuren en Handelsbeurs Concertzaal te Gent.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?