Dans Dans / Marc Ribot's Ceramic Dog

pop / rock / song
zo06.04.14

DANS DANS

Dans Dans heeft een schitterende live-reputatie. Dat hebben ze de laatste tijd al meermaals kunnen bewijzen, met vele lovende recensies als gevolg (lees ze allemaal op bestov.be, onder de titel Dans Dans). Ze stonden eerder in de Handelsbeurs in double bill met The Bad Plus en als onderdeel van het GLIMPS Festival. Twee keer was de zaal afgeladen vol, twee sets die tot in de puntjes verzorgd waren.

De double bill met Marc Ribot’s Ceramic Dogs komt niet uit de lucht vallen. Marc Ribot speelde mee op de eerste plaat van Dans Dans-bassist Fred ‘Lyenn’ Jacques, en de andere Ceramic Dogs (Shahzad Imaily en Ches Smith) traden al vaak samen met Lyenn op. De muzikanten die deze avond de arena betreden, kennen elkaar dus al langer. En wat meer is: er is zeer veel wederzijds respect.

Beide trio’s hebben een gelijkaardige bezetting (gitaar, bas, drums) en gebruiken dezelfde invloeden. Ook zijn beiden zowel bij de rock als bij de jazz onder te brengen. Maar het resultaat is meer verscheiden dan de gelijkenissen doen vermoeden. In elk geval blaken ze van charisma, wat deze double bill zowel samenhangend als verrassend gevarieerd maakt.

"Bij Dans Dans zijn Marc Ribot, Brian Eno en zelfs Ennio Morricone nooit veraf, en hun muziek heeft een uitgesproken filmisch karakter. De sobere maar doeltreffende visuals, met daarop de silhouetten van de band, droegen daar toe bij." (Volledige recensie op focus.knack.be)

MARC RIBOT'S CERAMIC DOG

Marc Ribot is gekend als de gitaar naast Tom Waits vanaf Rain Dogs, als een losgeslagen projectiel bij Evan Luries Lounge Lizards of hartverscheurend aan de zijde van Elvis Costello. Maar vooral de speerpunt bij de bands en projecten van John Zorn. En dan hebben we het nog niet over zijn eigen groepen gehad: Rootless Cosmopolitans en het trio met Henry Grimes, en zijn fenomenaal solowerk.

Ceramic Dog is zijn meest recente band. Het lijkt alsof de hele carrière van Ribot erin vervat zit. Hun eerste cd ‘Party Intellectuals’ was onmiddellijk een hit en ontving de meest bizarre superlatieven. Bij de nieuwste ‘Your Turn’ is het niet anders. Op het repertoire staan bloedstollende songs als ‘Bread and Roses’ en ‘Masters of the internet en wordt een jazzklassieker als Take Five op geniale manier de nek over gewrongen en gaat het helemaal oriental bluesy in Mr Pants goes to Hollywood. Het is het soort rockplaten waar de energie en de eigenzinnigheid van af spatten en die iedereen beroeren. Live is deze band – met Shahzad Ismaily op bas en Ches Smith op drums – een voltreffer die je hart, je buik en je benen met scherp raakt. Of zoals Ribot het zegt ‘Ceramic Dogs just wanna have fun’.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrief klassiek of jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?