Daan Vandewalle (piano) & Keiko Shichijo (klavecimbel)

klassiek
za07.12.13

CAGE EN SCARLATTI: BOTSENDE EN KLINKENDE KLANKWERELDEN

Twee componisten uit volstrekt verschillende tijdvakken, twee muzikanten op volstrekt verschillende instrumenten: een geprepareerde piano en een 17de-eeuws klavecimbel. Of zijn de klankwerelden van Cage en Scarlatti, een exacte leeftijdsgenoot van Bach en Händel, nauwer verwant dan we op het eerste gezicht zouden denken?

Daan Vandewalle en Keiko Shichijo laten het je zelf ontdekken door de Sonatas & Interludes van Cage te versnijden met raak gekozen sonates van de grootmeester van de Italiaanse klaviermuziek. Velen erkennen Sonatas & Interludes als een van de belangrijkste en meest indrukwekkende werken uit de 20ste eeuw. Met een ongekende beheersing puurt Cage een rijkdom aan kleuren en sonoriteiten uit de met schroeven en rubber gesaboteerde piano. Hiervoor vond hij inspiratie in de gamelanmuziek uit Bali.

De structuur van zijn ‘sonates’ ontleende hij aan de oude sonatevorm waarvan Scarlatti de standaard heeft aangegeven. Shichijo en Vandewalle kozen uit het immense oeuvre van Scarlatti enkele sonates die qua affect en atmosfeer hun jonge bastaardneefje op gepaste wijze van repliek dienen.

Tussen Bali en Bayreuth. Een gesprek met Daan Vandewalle over Cage en Scarlatti (nov 2013).

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?