Colin Currie Group & Duo Ttukunak

klassiek
wo21.01.15

MINIMAL VS. TRADITIONAL

Enkele klassiekers van Steve Reich gaan een krachtmeting aan met traditioneel slagwerk uit het Baskenland. Aan jou om de verschillen én overeenkomsten te proeven tussen Amerikaans minimalisme bij The Colin Currie Group en de etnische ritmes van het bekoorlijke Duo Ttukunak.

Als geen ander maakte Steve Reich vanaf de late jaren ’60 de term ‘minimal music’ eerbiedwaardig. Binnen de bezwerende herhaling van toonhoogten en ritmes doen geringe verschuivingen een eenvoudig basispatroon geleidelijk ontsporen tot een soms verbazend complex weefsel.

Een gelijkaardige trance doet zich voor in de repetitieve patronen en strakke tempo’s van veel oudere, traditionele muziek. Tweelingzussen Maika en Sara Gómez doen Gent aan met hun txalaparta, een oud Baskisch slaginstrument dat bestaat uit houten balken van verschillende omvang. Een soort van reuzenxylofoon kortom. Daarop gaan ze de confrontatie aan met het slagwerksextet dat de Schot Colin Currie speciaal oprichtte om de muziek van Steve Reich uit te voeren.

Blijf op de hoogte - Handelsbeurs nieuwsbrief

Door in te schrijven, ga je akkoord met de privacyverklaring van de Handelsbeurs.
Ontdek ook de nieuwsbrieven Jonge Oren en Jazz

Kom je wel eens vaker?
Neem een abonnement

Krijg korting en geniet heel het jaar van de beste plaatsen in jouw favoriete genre(s).

Tickets bestellen?